Veliki preokret: Novak se uskoro opet vraća na prvo mesto ATP liste

|

Nakon neočekivanog poraza od Jiržija Veselog 6:4, 7:6(4), Novak Đoković elimisan je sa turnira u Dubaiju u četvrtfinalu, ali je i izgubio prvo mesto na planeti. Ipak, nema previše razloga za brigu jer će se uskoro vratiti na vrh ATP liste.

Nakon što je Novak poražen u četvrtfinalu mnogi su pomislili da će Danil Medvedev tu priliku prigrliti oberučke. Ipak, desilo se suprotno. Novak jeste poražen u najboljih osam, pa će izgubiti 410 bodova (odbranio je 90 plasmanom u četvrtfinale) i od ponedeljka će imati 8.465 bodova.

Sa druge strane, Medvedev će preuzeti vrh ATP liste jer će od 28. februara imati 8.615 bodova. Medvedevu bi tek trebalo da budu oduzeti bodovi sa turnira u Marseju (250) koji je prošle godine osvojio, a koji ove godine nema ni u planu. Sada sve zavisi od toga na kom će turniru igrati Medvedev, i na kojim takmičenjima će moći da nastupa Novak. Ipak, Đoković će od 14. marta biti opet najbolji teniser sveta, barem na nedelju dana (ali se ona neće računati u ukupnom skoru).

Ipak, nije sigurno da li će zvanična rang lista i izaći ovog ponedeljka jer je praksa da se ona objavljuje tek kada se završi neki veći turnir. U tom trenutku će već uveliko trajati Indijan Vels (počinje 10. marta).

Novak će ponovo biti prvi igrač sveta 21. marta u slučaju da ruski teniser ne stigne do polufinala turnira u Kaliforniji. Jako je teško dati pravi odgovor koliko će se tu zadržati jer niko sa sigurnošću ne zna kada će Đoković ponovo igrati i na kom turniru.

Izvor: nova.rs