Večeras čekamo Mali Božić: Evo zašto ne smete zaspati pre ponoći i koje običaje treba ispoštovati za napredak

|

Četrnaestog januara (prvog januara po starom kalendaru) je praznični dan u kojem se slavi Mali Božić (Vasiljevdan) i pravoslavna Nova godina. Prema narodnom verovanju, žene tada treba da spreme vasilicu, obredni hleb Malog Božića. Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica… U nekim krajevima za Mali Božić, mese istu česnicu, kao i za Božić koju porodica za trpezom izlomi i podeli ovaj obredni hleb koji simbolizuje zajedništo, slogu i ljubav.

Za novogodišnji ručak pojedu se glava i plećka božićne pečenice koja se čuva do 14. januara. Vešti ljudi iz plećke pečenice predskazuju šta će se tokom naredne godine dogoditi u toj kući i oko nje. Kad se ruča, pokupe se kosti od pečenice, odnesu i stave na mravinjak da bi s po verovanju stoka množila ko mravi.

Stari kažu da se na današnji dan nikako ne treba svađati jer će vas u protivnom cele godine “terati baksuz”. U nekim krajevima na Mali Božić se posmatra vreme. Ako na Novu godinu pada sneg, veruje se da će biti rodna godina u poljima, pčelama i stoci.

Na Mali Božić ujutro običaj je bio u nekim selima da domaćica uzme sneg i, utrčavši u sobu, baci ga na decu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“. Veruje se da se tako štite deca od vrućice ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”. Na ovaj dan dolazi i položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.

Na Mali Božić pali se božićna sveća i posmatra kako će goreti. Ako se sporo pali ili ugasi, ne piše se dobro kući. Sveća se takođe gasi vinom i komadom hleba. Ukoliko se odmah ne ugasi, čim kap padne na plamen, veruje se da će onaj koji je gasi imati dug vek. Ova sveća se čuva i pali za Zadušnice.

Novu godinu valja dočekati budan, pa su u ovom bdenju mnoge devojke predviđale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim običajima je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni: pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale obuću kroz vrata na dvorište, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, odnosno udati se. U ponoć obavezno zamislite želju, jer se ove noći svima sve ostvaruje.

Izvor: kurir.rs