Usvojen novi Zakon nakon 18 godina: Poslodavci će jednu stvar morati da vam obezbede svake godine -Pooštrena kaznena politika

|

Sinoć, 28. aprila, na Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, narodni poslanici su posle 18 godina usvojili novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji u sistem zaštite prava radnika uvodi niz novina i koji je u potpunosti usaglašen sa evropskim standardima.

“Uvođenjem novih mera i obaveza za poslodavce, novi Zakon unaprediće postojeći sistem bezbednosti i zdravlja na radu sa ciljem sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom”, stoji u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Neke od novina koje usvojeni zakon donosi su:

Veća zaštita zdravlja radnika propisivanjem obaveze poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu u redovnim intervalima, a troškovi lekarskih pregleda padaju na teret poslodavca.

Periodične obuke za bezbedan i zdrav rad zaposlenog, koji radi na radnom mestu sa povećanim rizikom, kao i rukovodilaca, najkasnije u roku od jedne godine od dana prethodne obuke.

Novi zakon još propisuje i uređivanje preventivnih mera za visokorizične poslove uz obavezu poslodavca da utvrdi način za izdavanje dozvole za rad koju je dužan da obezbedi prilikom izvođenja radova na visini, u dubini, u prostoru sa potencijalno eksplozivnim atmosferama, itd.

Podizanje nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih fizičkih lica koji obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu jedna je od bitnijih mera novog Zakona.

Takođe, menja se način vršenja nadzora kako bi se ujednačilo postupanje inspektora rada i povećanje ovlašćenja inspekcije kada je reč o delatnosti građevinarstva. Važna novina je i propisivanje obaveza inspektora rada da zabrani rad na gradilištu kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog.

Zabrana rada izriče se investitoru za celo gradilište i traje dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog, a najmanje 3, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta su utvrđene okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje radnika.

Novim zakonom pooštrena je kaznena politika, odnosno maksimalne novčane kazne su udvostručene i propisana su 73 različita prekršaja zbog povreda zakona.

Efekti propisa ogledaju se u stvaranju uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade do penzionisanja. Takođe, zakon će doprineti povećanju produktivnosti na radnom mestu, podstaći ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada – ocenjuju iz nadležnog ministarstva.

Izvor: kurir.rs