Umesto dosadašnjih 10.000 od sada ćete plaćati 100.000 dinara: Novi zakon donosi drakonske kazne

|

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, sada su povećane obaveze i kazne za nasilne đake, ali i roditelji nasilne dece, za njihovo loše ponašanje, moraće mnogo više da plate nego što je to bio slučaj do sada.

Naime, umesto dosadašnjih 10.000 dinara, roditelji će izdvajati do čak 100.000 dinara.

Katarina Šćepanović, član Glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija kaže da je u pitanju “najefektnija mera koju pozdravljaju svi”.

“Činjenica da će učenik morati da ostane u istoj školi do okončanja disciplinskog postupka. Smatram da je to jako dobro, jer se u praksi dešavalo da deca prelaze u drugu školu dok je u toku disciplinski postupak. Takvim potezom, faktički ostaju bez mrlje u tzv. dosijeu. Što se tiče novčanih kazni, treba sačekati praksu, jer su se stvari propisivale, ali se nisu sprovele”, rekla je Šćepanović, pa istakla:

“Smatram da niti jedna kazna nije bitna koliko je prevencija, mislim da je u njoj ključ, sa decom treba raditi i pratiti. Veliku ulogu igraju roditelji, a kazne kao takve smatram da stižu kasno”, rekla je Katarina Šćepanović.

Izvor: alo.rs