Uhapšena grupa lekara i farmaceuta u Srbiji: Tri godine koristili ovu šemu za zaradu – U toku su pretresi na više lokacija

|

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK posle predistražnog postupka na teritoriji Srbije danas je uhapšeno pet lica i to: Z.S., O.Š., M.J., S.Z. i S.Z zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

U pitanju su dve povezane organizovane kriminalne grupe koje su delovale u periodu od 22. 11. 2018. do 22.7. 2021. godine. Prvu grupu činilo je četvoro lekara iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu sedmoro farmaceuta iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Organizovana kriminalna grupa lekara je propisivala recepte za lekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod lekara, odnosno bez znanja pacijenata, da bi zatim slala te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe (farmaceuti). Oni su potom recepte realizovali tako što su podizali lekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lekovi propisani te su osumnjičeni na taj način protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77.931.760.26 dinara.

Prethodno je šest osumnjičenih pripadnika ove dve organizovane kriminalne grupe priznalo izvršenje krivičnog dela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela koje je sud prihvatio.

U toku su pretresi na više lokacija. U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal posle čega će biti saslušani.

Izvor: espreso.co.rs