Verovali ili ne, stiže nam prvi toplotni talas: Temperature skači i do 34°C – Evo kad se tačno vraća kiša

|

Promenljivo vreme u našoj zemlji i dalje se nastavlja, uz obilne kiše i jake pljuskove sa grmljavinom, ali ubrzo nas očekuje nagli ulazak u veoma toplo vreme.

Nažalost, pojedini delovi Srbije imaju ogromne probleme sa poplavama i bujicama, a naročito u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima Srbije.

Obilne padavine će se nastaviti i danas, ali već sutra sledi postepeno slabljenje padavina, na severu i prestanak.

Inače, Srbija je pod uticajem ciklona sa centrom iznad Jonskog mora i juga Grčke, dok se preko našeg područja prostire i izražena visinska dolina u sklopu visinskog ciklona sa centrom iznad centralne Evrope.

Usled ovakve sinoptičke situacije, usledio je i prodor vrlo sveže vazdušne mase, pa je danas vreme pravo jesenje.

Temperature ovog prepodneva širom Srbije su od 15 do 20°C, a jesenjih 15°C je i u Beogradu, dok je na planinama oko 9-10°C.

Maksimalna temperatura danas je od 17 do 23°C, na severu Vojvodine do 25°C,

Već tokom vikenda menja se sinoptička situacija. Prvog dana vikenda oslabiće ciklonska aktivnost, što će biti uvod u stabuilizaciju vremena drugog dana vikenda.

U nedelju pretežno sunčano, samo još tokom jutra i prepodneva u južnim, centralnim i istočnim predelima sa kišom.

Duvaće pojačan severozapadni vetar tokom vikenda.

Već u nedelju sledi porast temperatura i one će se kretatati od 24 do 28°C, a u Beogradu do 26°C.

Srbija će od ponedeljka biti pod uticajem termičkog visinskog grebena, uz dalji porast vazdušnog pritiska u prizemlju, pa će biti sunčano i pravo letnje vreme, uz priliv osetno toplije vazdušne mase sa jugozapada Evrope i sa Mediterana, a poreklom sa severa Afrike.

Već u ponedeljak se očekuje toplo vreme, maksimalna temperatura do 30°C.

Najtoplije sledeće sedmice biće u utorak i u sredu. Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C. To će biti i prvin tropski dani u Srbiji ove godine (dan kada maksimalna temperatura dostigne ili pređe 30°C).

U četvrtak sledi manji pad temperature za par stepeni, ali i dalje ostaje veoma toplo.

Od petka se očekuje pogorošanje vremena, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, pa će vikend biti promenljiviji.

Maksimalna temperatura u petak i u subotu biće od 24 do 28°C, a u nedelju od 23 do 27°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sredinu juna od 25 do 29°C, vidimo da će danas temperature biti i za 7 stepeni niže od proseka, ali već od nedelje se vraćaju na prosečne vrednosti, a sredinom sledeće sedmice biće više za tri do pet stepeni od proseka.

Pošto se od ponedeljka očekuje potpuno vedro, očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja.

Kako nas vrlo visoke temperature očekuju nakon perioda sa veoma obilnim i jakim kišama i pljuskovima, pri čemu je od početka juna u delovima zemlje palo i do 300 mm kiše, ponegde i do tri puta više kiše, biće veoma sparno.

Sunčano i vrlo toplo vreme usloviće jako isparavanje prethodnih padavina, pa će visoke temperature biti praćene visokom vlažnošću vazduha, a vreme će biti i više nego neugodno, naročito za hronične bolesnike.

Dakle, iako nas od ponedeljka očekuje prvi i mini toplotni talas, on neće dugo potrajati.

Izvor: telegraf.rs