Svi im se smejali, a oni sada zgrću novac: Bračni par napustio posao u Beogradu i počeo da gaji skupocenu biljku

|

Slobodan i Katarina Milosavljević iz Beograda, odlučili su da napuste prestonicu i upute se na Rtanj, gde na dva hektara gaje lekovito bilje – lavandu, žalfiju, miloduh, rtanjski čaj i smilje koje je zasađeno na eksperimentalnoj parceli. Pre konačne odluke da započnu proizvodnju lekovitog bilja, dugo su istraživali pogodna mesta u Srbiji.

Katarina Milosavljević otkriva da je godinama istraživala zemljište, a idealne uslove našla je u selu Jablanica pod Rtnjem.

“Dugo istražujem lekovito bilje i nalazim način da ih primenim u nekom drugom obliku, npr. proizvodima za kozmetiku. Tako sam i došla do potrebe da nađem pogodno mesto za gajenje na najbolji mogući način, tj. na organski način”, objašnjava Katarina Milosavljević.

Njen suprug Slobodan navodi da su se pored autohtonog bilja odlučili i za gajenje smilja, koje je po lekovitim svojstvima neprevaziđeno.

“Dosta smo čitali Jovana Tucakova, što nam je pomoglo u odabiru bilja. Shvatili smo da bilje koje pogoduje ovom podneblju je naše autohtono bilje poput žalfije i lavande, a pored toga smo se odlučili i za smilje”, kaže Slobodan Milosavljević.

“Smilje povoljno utiče na regeneraciju kože. Što se tiče lek0vitih svojstva, smilje je neprevaziđena biljka”, zaključuje Katarina.

Poznato je i da se najskuplje ulje na svetu pravi upravo od smilja, a cena mu ide i do 1.500 evra, kako pišu nemački mediji.

Izvor: mondo.rs