Svi bi da dobiju račun za struju kao Milan: Normalno koristio uređaje u decembru – Na računu mu piše da je potrošio nula kilovata

|

Građanima Srbije prethodnih meseci računi za struju su neuobičajeno kasnili zbog hakerskog napada na sistem Elektroprivrede Srbije (EPS). Iako su iz Elektrodistribucije (EDS) uveravali da napad ne utiče na njihov sistem koji očitava brojila, u praksi se pokazalo da to nije tako. Portalu “Nova” javio se jedan Beograđanin, kome je na računu za struju stajalo da je potrošio “nula” kilovata, a moraće da plati ukupno 468 dinara.

Beograđanin Milan S. javio se portalu Nova.rs sa tvrdnjom da je uprkos korišćenju struje kao i svakog meseca, na poslednjem računu, za decembar potrošnje prosto – nema.

Kako je sagovornik Nove bio u pretplati, na računu koji mu je stigao jasno piše da je ukupno zaduženje za mesec dana svega 468,42 dinara, odnosno da zbog pretplate (više platio prethodnog meseca) treba da uplati 216,55 dinara.

Iako on kaže da je u stanu boravio normalno i da je struju koristio isto koliko i do sada, dakle i bojler i šporet i veš mašinu, na računu stoji da je struja očitana 1. januara i da je stanje na brojilu – nula.

Kada mu je stigao račun, kaže Milan, ostao je šokiran, ovog puta pozitivno.

„Znao sam da je struja poskupela, a čuo sam priče da je mnogima stigao i za tri puta veći račun nego mesec dana ranije, pa sam očekivao da ću i ja morati više da platim. Kada sam video da na računu piše da treba da platim malo više od 200 dinara, odnosno 468 bez umanjenja, bio sam šokiran“, priča sagovornik pomenutog portala.

Milan kaže da struju plaća oko 4.000 svakog meseca.

„Jasno mi je da nisu očitali struju. Pišu da mi je utrošak nula, a trošio sam kao i inače. Zato očekujem da će mi sledeći račun biti drastično uvećan“, kaže Milan.

Posle hakerskog napada, Nova je pisala o problemu očitavanja struje. Međutim, iz EDS-a su tvrdili da je stanje „redovno“.

„Proces očitavanja potrošnje električne energije je počeo po planu 1. januara 2024. godine i odvija se po ustaljenoj proceduri, uz primenu aparata za očitavanje“, rekli su tada iz EDS-a.

Izvor: nova.rs