Sve je bilo organizovano, a ovo su šeme i rute za prelazak granica: Stručnjaci o mogućnosti da je Danka prodata – Poznate i cene

|

Potraga za Dankom Ilić (2) iz Bora traje već osam dana, a nakon što je objavljen snimak iz Beča na kome se vidi devojčica koja podseća na nestalo dete, stvorila se sumnja da je devojčica oteta radi prodaje i da su kindaperi po unapred razrađenom planu uspeli da je izvedu iz Srbije.

Policija proverava sve informacije i tragove, a stručnjaci za Kurir objašnjavaju kako izgleda čitava organizacija trgovine decom ukoliko je do toga došlo. Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član Svetske asocijacije šefova policije, kaže za Kurir da postoji nekoliko opcija ukoliko je u pitanju otmica i prodaja deteta.

“Postoji nekoliko opcija kako bi dete moglo da se izvede iz zemlje. Kindaperi su po unapred dogovorenom planu, uz pomoć ranije obezbeđenih lažnih dokumenata deteta i već razrađenim šemama preko kojih migranti prelaze granicu odveli dete u drugu zemlju”, rekao je Nicović i objasnio:

“Rute koje prolaze migranti su proverene šeme pomoću kojih oni prelaze granicu, a nije isključeno da je tom nekom šemom izvedena devojčica. Imaju svoje ljude koji im pomažu i detaljno planiraju svaki korak pre nego što napuste zemlju, a potom i tokom akcije izlaska”.

Sagovornik Kurira kaže i da je u celu organizaciju verovatno upleteno više ljudi.

“Logistika je ključna stvar. Ne treba isključiti mogućnost da su kindaperi imali lažni pasoš deteta, sad da li sa lažnom slikom devojčice koja liči na nestalu ili sa unapred već urađenim pasošem sa fotografijom Danke Ilić utvrdiće dalja istraga”, objasnio je Nicović i dodao da su sada roditelji ključni u pronalasku deteta.

Stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović rekao je za Kurir da je moguće i da je dete izvedeno iz Srbije ilegalnim putem.

“Postoje dva načina da se pređe granica, legalno i ilegalno, a moja pretpostavka što se tiče ove devojčice jeste da je izašla iz Srbije ilegalni putem. Naime, 99 posto sam siguran da je u pitanju već unapred dobro organizovana otmica”, rekao je bezbednjak, pa pojasnio:

“Ukoliko je Danka dete sa snimka koji je objavljen, i ukoliko se nalazi u Beču, došlo je do veoma dobre organizacije kako bi se to dete izvelo iz zemlje. Nesumnjivo se radi o kriminalnoj grupi koja trguje decom. Taj posao je nažalost, veoma unosan i poslednjih nekoliko godina cveta”.

Antonović kaže i da cela logistika i organizacija kupoprodaje deteta može da dostigne i cifru od neverovatnih milion evra.

“Cela logistika mora da se pripremi, više ljudi učestvuje u organizaciji transporta deteta. Tako da iz tog razloga cene su jako visoke”, rekao je sagovornik Kurira.

Pre samo nekoliko dana na tribini “Trgovina ljudima i opasnost na internetu” koja je održana povodom obeležavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva, izneti su zastrašujući podaci.

“Nezvaničan podatak je da su deca iz Srbije i Rusije najskuplja na tržištu i njihova cena se kreće do 120.000 evra. Takođe, nelegalno usvajanje je jedan od oblika trgovine ljudima. Prema poslednjim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, prošle godine je broj žrtava u našoj zemlji bio 76, od kojih je 71 srpske nacionalnosti”, rekla je Aleksandra Urošević, trening menadžer Unitas fonda.

Po našem zakonu trgovina ljudima je teško krivično delo koje se kažnjava zatvorskim kaznama.

“Ako bi se dokazalo da je Danka Ilić žrtva trgovine ljudima, kazna za one koji su učestvovali u ovom krivičnom delu, bila bi od pet do 20 godina zatvora”, kaže izvor.

Izvor: kurir.rs