Sutra u kuću unesite venac od ove biljke – Slavimo dva sveca: Samo tako ćete kuću zaštititi od bolesti i nesreće

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju dva sveca: Svetog apostola Andronika i Svetu Juniju. Sveti apostol Andronik je bio jedan od Sedamdesetorice, srodnik apostola Pavla, dok se Sveta Junija se u spisima spominje kao njegova pomoćnica.

Andronik je bio episkop Panonije, ali nije živeo na jednom mestu, već je propovedao Jevanđelje po celoj Panoniji. Sa svojom pomoćnicom Svetom Junijom je uspeo da mnoge bezbožnike privede Hristu i da razori mnoge idolske hramove. Oboje su imali blagodatnu moć čudotvorstva, kojom su isterivali demone iz ljudi i lečili svaku nemoć i bolest.

I Andronik i Sveta Junija su nastradali u Hristovo ime, pa su time primili dvostruk venac: i apostolstva i mučeništva. Njihove svete mošti nađene su u predelima Evgenijskim.

Za ovaj praznik u narodu važi verovanje da valja činiti određene stvari kako bi se oterali zli duhovi i prizvali dobri. Prema narodnom verovanju, sutra u kuću valja uneti venac od ruzmarina, jer se na taj način prizivaju dobri duhovi zaštitnici koji čuvaju od bolesti i nesreće.

Izvor: srbijadanas.com