Sutra izgovorite ove reči i sve će doći na svoje: Slavimo sveca koji se celog života borio za pravedne ljude

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici Svetog Polikarpa slave 23. februara po crkvenom, odnosno 8. marta po gregorijanskom kalendaru. Sveti Polikarp se smatra zaštitnikom pravednih i dobrih ljudi koji nedužni stradaju zbog svojih uverenja i stavova. Stari veruju da ovaj svetitelj svojim štićenicima može i da ostvari želje, ali samo ako su one duboke i iskrene.

U narodu vlada verovanje da će svetitelj doći u pomoć svakome ko mu sutra u crkvi zapali sveću i pozove ga ovom molitvom:

“Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi posrtadao, sveštenomučeniče Polikarpe: Moli Hrista Boga da spase duše naše.”

Sveti Polikarp Smirnski rodio se kao neznabožac, ali ga je Sveti Jovan Bogoslov uveo u hrišćanstvo i krstio ga. Predanje kaže da je Polikarp od detinjstva bio milosrdan i dobar – pomagao je sirotinji, odlazio u crkvu i redovno slušao propovedi Svetih apostola Jovana i Pavla koje je i poznavao.
Polikarp je navodno bio i veliki prorok, a poštovali su ga i vernici i neznabošci.

Izvor: espreso.co.rs