Suša podiže cene hrane u Srbiji: Poskupljenja već sada idu na 100 odsto – Stručnjaci ocenjuju da tu nije kraj

|

Suša je uništila dobar deo useva u našoj poljoprivredi, pa je pitanje koliko će roda biti na jesen, hoće li biti poskupljenja, i kakav će to uticaj imati na inflaciju. Na ovo pitanje mišljenja su raznolika. Dok jedni smatraju da će da se inflacija tokom trećeg tromesečja ove godine dostići vrhunac, a da će zatim krenuti da pada, drugi su pesimistični.

Suša je ta koja ostavlja posledice na jesenje kulture i tu cenu će morati da plate potrošači, kaže za “Blic Biznis” agroekonomista Milan Prostran. Prema njegovim rečima nedavno objavljeni rezultati navodnog pojeftinjena nekih proizvoda ne ohrabruju mnogo imajući u vidu da su cene dostigle svetski maksimum.

“Činjenica je da će suša da umanji količine soje i kukuruza. Ja još uvek ne mogu da kažem tačne procene, ono što je sigurno je da ćemo imati za nas. Kretanje cena za sada, nivo prisutan i kod nas a i u svetu ne ohrabruje da će inflacija da padne ispod dvocifrene brojke. Ona sve više vuče ka višem broju. Možemo da budemo srećni što nećemo morati da uvozimo. Neminovno je da ćemo platiti cenu suše, pa ko bude imao kupiće”, kaže Prostran.

Agroekonomista ističe da je još uvek nivo rasta cena osnovnih prehrambenih prozvoda jako visok, i da zabrinjava kreatore ekonomske politike, jer projektuje ili produkuje visoku inflaciju.

Činjenica je da će suša dovesti do manjeg roda, kažu agro stručnjaci, što će povećati cenu proizvoda na tržištu. Ipak, ono na šta ukazuju jeste da je potrošač taj koji može da podrži tu cenu ako do njenog povećanja dođe, jer on je taj koji kupuje. Prema mišljenju agroekonomiste Milana Prostrana, “kočnica” u ceni je potrošač, jer je važno imati i kome prodati.

“Imamo manji rod. Visoke cene su proizvod visokih cena ulaganja i manjeg roda zbog suše. Narod će se ponašati prema svojim mogućnostima i kupiće onoliko koliko može. Ja nemam neki oscilatorni cenovnik koji potvrđuje da će doći do nekog pada cena. Može da dođe eventualno samo do smirivanja cena”, ocenjuje Prostran.

Izvor: blic.rs