Struja poskupljuje do Nove godine: Sve je dogovoreno sa MMF-om, poznato i za koliko odsto skače cena

|

U Srbiji je neophodno da dođe do poskupljenja električne energije pre Nove godine, izjavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, a ukoliko se ostvare najave Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, od jeseni će struja za domaćinstva biti skuplja za osam odsto.

“Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre Nove godine. Nastojaćemo i ove godine da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema”, poručila je Đedovićeva za Tanjug, a prenosi RTS.

Ministarka Đedović je naglasila i da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi.

“Cene struje i gasa su bile na niskom nivou decenijama i to je neodrživo u toliko dugom roku. Naš zadatak je da povećamo investiciona ulaganja, a za to je potrebno da kompanije bolje posluju, da mogu da finansiraju investicione projekte. Cilj je da imamo najnižu ili među najnižim cenama struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine, kada su cene rasle i preko 100 odsto, 120 i 130 odsto, kao u Severnoj Makedoniji i Rumuniji”, objasnila je ministarka Đedović.

Ministarka je pomenula i da imamo 645 miliona kubnih metara gasa, što u Srbiji u skladištima, što u Mađarskoj.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Kurir da bi ovo bilo treće povećanje cene električne energije u ovoj godini.

“Poskupljenje je dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom i već je uključeno u projekciju rasta ukupnih potrošačkih cena. Podsećam da je Narodna banka Srbije projektovala da će u decembru međugodišnja inflacija biti oko osam odsto. Dakle, nije ovo ništa novo, niti iznenađujuće”, kaže Nikolić i dodaje:

“Cena električne energije mora da se poveća jer je to bitan preduslov održivog stabilnog poslovanja EPS”, poručuje Nikolić.

Izvor: kurir.rs