Struja, drva ili pelet: Računica pokazala koji je najisplativiji način grejanja – Na ovaj način uštedećete na ogrevu

|

S obzirom na činjenicu da je grejna sezona sve bliža, Kurir je sproveo računicu u cilju utvrđivanja koji vid grejanja bi bio najisplativiji građanima. Prema procenama stručnjaka, ove grejne sezone najisplativije će biti grejati se na struju, a kao drugi najekonomičniji način grejanja su drva.

Sa stovarišta širom Srbije kažu da je potražnja za peletom jako skočila, pa se trenutno traži u mnogo većoj meri nego ogrevno drvo. I dok je u prošlogodišnjoj letnjoj sezoni cena peleta bila oko 170 evra, ove godine je prosečna cena od 370 do 420 evra.

Trenutna cena ogrevnog drveta kreće od 8.000 do 10.000 dinara, ali cena varira u zavisnosti od lokaliteta u Srbiji, ali i prodajnog mesta. Na tu cenu treba dodati i cenu usluge sečenja drveta, koja iznosi oko 1.000 dinara po jednom kubnom metru. Ogrevno drvo se prodaje sečeno i paletizirano, a jedan paket sadrži 1,8 kubika drveta. U januaru je jedna takva paleta koštala 15.000 dinara, u maju 18.490 dinara, a sada košta čak 24.000 dinara.

Što se tiče potrošača koji se tokom zime greju na struju, treba naglasiti da će cena struje zvanično od 1. septembra biti skuplja. Prema računici Agencije za energetiku, koja kaže da je za grejanje stambenog prostora od 60 kvadrata, pri temperaturi od 20 stepeni, 16 sati dnevno, tokom 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna energija od oko 9.000 kWh, odnosno 150 kWh/m2, što predstavlja prosečnu potrošnju tokom zime.

To praktično znači da će za šestomesečnu sezonu građani koji se greju na struju morati da izdvoje 73.000 dinara, što je, upoređujući sa ostalim vidovima grejanja, najisplativije.

Izvor: kurir.rs