Stiže nam pravo miholjsko leto: U ovim delovima Srbije biće još sutra kišovito, a onda nas čeka preokret

|

Sredinom sledeće nedelje stiže nam Miholjsko leto, uz hladna i maglovita jutra i tople i sunčane dane, a temperature će se kretati i do 25°C, saopštio je poznati meteorolog Đorđe Đurić.

“Nakon što su u petak i subotu, uz promenljivo vreme sa pljuskovima sa grmljavinom, ponegde bile i grmljavinske oluje sa gradom, ali i prave letnje temperature sa vrednostima i do 28-29°C, u Srbiji će danas biti svežije”, kaže Đurić i podseća na kapi prljave kiše, mada je već od danas atmofera potpuno pročišćena.

On dodaje da će danas biti umereno oblačno, uz maksimalnu očekivanu temperaturu danas od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C. Duvaće jak severozapadni vetar.

“U ponedeljak će jutro i pre podne na severu Srbije biti oblačno sa mogućom prolaznom kišom, dok će u ostalim delovima zemlje biti suvo, na jugu i jugoistoku vedro, jutra će biti hladna i maglovita. Sredinom dana i posle podne ovo prolazno naoblačenje sa slabom kišom zahvatiće ostale predele Srbije, dok će istovremeno sa severa uslediti prestanak padavina i delimično razvedravanje. Duvaće jak severozapadni vetar, a minimalna jutarnja temperatura biće od 7°C na jugu do 13°C na severu Srbije, maksimalna dnevna od 16 do 20°C, u Beogradu do 18°C”.

U utorak će vreme biti promenljivo oblačno i uglavnom suvo, ponegde na istoku i severoistoku uz koji lokalni pljusak, sa maksimalnim temperaturama od 16 do 20°C, a u Beogradu do 18°C.

Od srede je nad Srbijom uticaj snažnog anticklona, što rezultira da vreme do kraja sedmice bude stabilno, suvo, i sve toplije.

“Vedra noć između utorka i srede i vedro jutro u sredu, usloviće značajno izračivanje vazduha u atmosferu, te očekujemo veoma hladno jutro, a ponegde će biti i magle. Minimalna jutarnja temperatura biće od 2°C na jugu do 8°C na severu Srbije, u Beogradu do 7°C, dok se ponegde očekuje i slab prizemni mraz, a na planinama mraz i na 2 m iznad tla”.

U nastavku nedelje sledi nam početak Miholjskog leta.

“Od četvrtka do kraja sedmice jutra će biti hladna, ponegde i maglovita, dok će tokom dana biti pretežno sunčano ili umereno oblačno i toplije. Maksimalna temperatura biće iznad 20°C, a u nedelju i početkom sledeće sedmice od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C”.

Inače, jutra su kod Miholjskog leta hladna i maglovita, ali su dani sunčani i umereno topli, kao i stabilno i suvo vreme bez padavina i jakih vetrova – ističe meteorolog.

Prema trenutnim prognozama, stabilno i suvo vreme i uticaj anticklona, koji bi nam doneo Miholjsko leto, potrajaće od sredine sledeće sedmice do oko 12. oktobra, tj. trajaće oko nedelju dana.

“Prosečna maksimalna temperatura za početak oktobra je od 19-20 do 23-24°C, a jutarnja od 8 do 12°C. Znači, početak naredne nedelje doneće temperature za oko pet stepeni ispod proseka, ali već u sredu sledi porast, pa se u drugoj polovini sledeće nedelje, pa sve do oko 12. oktobra očekuju temperature uglavnom oko ili za koji stepen iznad proseka. Ako izuzmemo prolazne slabe padavine koje se očekuju u ponedeljak, od srede sledi stabilno i suvo vremena bez padavina, pa će vremenske prilike biti i više nego dobre za poljoprivrednike, i za obavljanje poljoprivrednih i ratarskih radova”, saopštava Đurić.

Izvor: kurir.rs