Šta je čuveni “bugarski voz” i kako ga uočiti: Ovo su najčešće nepravilnosti na biračkim mestima

|

Jedan od oprobanih metoda izborne krađe u Srbiji poznat je pod nazivom “bugarski voz”. Skoro na svim prethodnim izborima u Srbiji predstavnici nevladinog sektora koji su pratili izborni proces i članovi opozicije ukazivali su na slučajeve čuvenog „bugarskog voza“.

Ta metoda funkcioniše tako što prvi birač u tom „vozu“, iznese prazan glasački listić, umesto da ga ubaci u kutiju. Njegov listić se napolju, u blizini biračkog mesta popunjava „kako treba“, pa se daje prvom sledećem glasaču u „vagonu“. On glasa popunjenim, a iznosi novi prazan listić i tako sve u krug, dok ima „vagona“.

„Bugarski voz“ uočen je i na današnjem glasanju na Novom Beogradu, u ulici Mileva Marić Ajnštajn u blizini biračkog mesta.

“Na Novom Beogradu je zabeležen pritisak na birače i ‘bugarski voz’, koji predstavljaju teži oblik izbornih nepravilnosti. Primećena je grupa muškaraca koja izlazi iz džipa i prilazi biračima sa papirima. Nakon prijave incidenta odmah smo obavestili nadležne organe”, saopštili su iz Kreni-promeni.

Pokret je na društvenim mrežama objavio i snimak sa Novog Beograda iz ulice Mileva Marić Ajnštajn.

Na samom biračkom mestu među glavnim nepravilnosti su dupli birački spiskovi, glasanje bez kontrolnog listića, sugerisanje za koga da glasate, te isticanje stranačkih obeležja. Najpre morate znate i alarmirate kontrolore ili policiju da se na biračkom mestu nalaze paralelni (dupli) spiskovi.

Birački spisak može biti samo jedan i tu se potpisujete. Ne sme vam niko sugerisati ni za koga da glasate, niti smeju da postoje stranačka obeležja na izbornom mestu.

Izvor: nova.rs