Napadnuti posmatrači Crte, uništeno im vozilo u Odžacima: Nedeljkov otkriva šta je uočio mobilni tim

|

Raša Nedeljkov, programski direktor Crta izjavio je na konferenciji za novinare da su posmatrači te organizacije napadnuti u Odžacima i da im je tom prilikom uništeno vozilo.

Ističe da se radi o mobilnom timu Crte koji je posmatrao dešavanja van biračkog mesta 8.

„Mobilni tim je uočio radnje za koje su sumnjali da je u pitanju ‘bugarski voz’. Više desetina glasačkih listića se iznosilo iz biračkog mesta i odnosilo u stranačke prostorije preko puta. Obavestili smo PU Odžaci i tada crni BMW X5 beogradskih tablica prilazi biračkom mestu. Naši posmatrači, iako su u daljini uočili inspektora koji je dolazio po našoj prijavi da uzme izjave, krenuli su da se povlače s tog biračkog mesta i krenuli su put Odžaka do policijske stanice“, objasnio je Nedeljkov.

On je naglasio da posmatrače sve vreme pratilo to vozilo, ali uspeli su da dođu ispred policijske stanice, gde im je vozilo i uništeno.

„Ovi posmatrači su povučeni sa posmatranja i povukli smo našeg posmatrača sa biračkog mesta 8. Ovo je izolovan slučaj, ali uznemirujući, imajući u vidu da nam se ovako nikada nije dogodilo. Posmatrali smo izbore od 2016, imali smo sporadične slučajeve mrkih pogleda i psovki, ali nikad ovako nešto, da su naši posmatrači praćeni i da im je palicama uništeno vozilo. Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da nisu stigli do policijske stanice“, rekao je Nedeljkov.

Ponovio je da je ovo bio izolovan slučaj i da „u velikoj većini biračkih mesta nije bilo nikakvih problema“.

Devet odsto biračkih mesta otvoreno je sa manjim zakašnjenjem, i na nivou Srbije i Beograda, dok na četvrtini biračkih mesta u Beogradu, i petini u Srbiji prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi stalni članovi biračkih odbora.

Dodao je da su zabeležili još dva sumnjiva slučaja koji su prijavljeni policiji.

„Jedan se tiče grupnog dovođenja birača, kojima su po izlasku s biračkog mesta davane koverte u kontinuitetu. U pitanju je više lica, a radi se o selu Rušanj u opštini Čukarica. Na Novom Beogradu zabeležene su radnje koje sugerišu na kupovinu glasova, gde smo saznali i sumu, dakle četiri hiljade dinara za one koji su glasali“, naveo je Nedeljkov.

Rekao je da su, takođe, utvrdili ispred nekoliko biračkih mesta u Beogradu sumnjiva vozila, ista vozila, koja su najverovatnije prevozila lica koja nisu iz Beograda, jer su po izlasku iz vozila imali poteškoća da nađu biračko mesto.

Inače, na ukupno 17 biračkih mesta (8 u Beogradu i 9 u Srbiji) birački odbor nije dozvolio Crtinim posmatračima da posmatraju otvaranje biračkih mesta, ali je nakon intervencije Republičke izborne komisije dalje posmatranje omogućeno, naveo je.

Izvor: n1info.rs