Srpski delikates na pijacama prodaju na grame: 300 grama košta 700 dinara – “Sad sam sve čula”

|

Pihtije su pravi srpski delikates, za čiju pripremu se odlučuje mali broj domaćica. Zbog toga je njihova cena na beogradskim pijacama dostigla astronomsku cifru od 700 dinara po kutiji u kojoj se nalazi 300 grama ove hrane.

U restoranima je cena ovog srpskog delikatesa znatno niža. U jednoj od poznatih skadarlijskih kafana domaće pihtije od tri vrste mesa koštaju 560 dinara, dok se u drugim ovaj specijalitet od 400 grama plaća 490 dinara. Pihtije postaju sve traženije na srpskom tržištu, pa zbog toga i raste njihova cena.

U mesarama po Beogradu još uvek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze, ali zato po nepisanom pravilu ko ih prvi ponudi, on diktira cenu. Tako će ljubitelje ovog delikatesa na Palilulskoj pijaci u Beogradu sačekati cena od čak 700 dinara za 300 grama.

“Pihtije 700 dinara?! Sad sam sve čula. Iako je sad period kad se obično jedu, ne mogu da verujem da su toliko skupe”, kaže Beograđanka Vesna koja se nalazila kao kupac na pijaci.

U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama. Međutim, u Pčinjskom okrugu, kilogram pihtija košta 1.250 dinara. Ali, napominju da niko ne naručuje u toj količini, već se uvek opredele za neku manju gramažu, između 200 i 400 grama, gde cena za 200 grama iznosi 250 dinara.

Koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta. Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom, ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrednost je mnogo veća.

Izvor: mondo.rs