Spisak opština koje učestvuju u konkursu za zamenu stolarije: Čačanima na raspolaganju 90 miliona dinara, a Nišlijama 20 miliona dinara

|

Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti je na osnovu javnog poziva odobrila sredstva za 151 lokalnu samoupravu za programe subvencionisanja kotlova u domaćinstvima, zamenu fasadne stolarije, izgradnju termičkog omotača objekta i solarne panele.

Najveće šanse da uz subvenciju od 50 odsto zamene stolariju imaće građani Čačka, jer je ova lokalna samouprava opredelila čak 45 miliona dinara, dok će istu tu sumu dobiti i od Uprave, tako da će Čačanima na raspolaganju biti 90 miliona dinara.

Grad Novi Sad ove godine je izdvojio 33 miliona dinara, a isto toliko će dobiti i od Uprave. Valjevo dobija 30 miliona dinara, dok su Užice i beogradska opština Grocka izdvojili po 25 miliona dinara.

Po 20 miliona dinara dobija Stara Pazova, Obrenovac i Niš, dok će Leskovac dobiti 18 miliona. Raška, Pirot, Novi Pazar, Zrenjanin, Sombor, Ruma, Kragujevac, Zemun, Prokuplje i Subotica će dobiti po 15 miliona, dok po 10 miliona sleduje za Vranje, Knjaževac, Smederevsku Palanku, Loznicu, Ćupriju, Pančevo, Bor, Veliku Planu, Zaječar i Bačku Palanku.

Smederevo je izdvojilo 12 miliona dinara, a od države će dobiti još 8 miliona, dok su Majdanpek i Inđija takođe izdvojili po 12 miliona, a istu sumu će i dobiti od Uprave.

Bajina Bašta dobija 8,5 miliona dinara, Aranđelovac, Vršac i Negotin po 8 miliona, a Barajevo 8,5 miliona dinara. Požarevac, Kruševac, Gornji Milanovac i Lučani će dobiti po 7 miliona dinara.

Po 6 miliona dinara će dobiti Kula, Zvezdara, Blace, Mali Iđoš, Bačka Palanka i Vračar. Na spisku opština koje će dobiti pet miliona dinara su Aleksandrovac, Golubac, Šabac, Krupanj, Vlasotince, Mladenovac, Odžaci, Trstenik, Ivanjica, Bački Petrovac, Arilje, Apatin, Sremska Mitrovica, Petrovac na Mlaci, Pećinci, Brus, Despotovac, Požega, Lazarevac, Kanjiža i malo Crniće.

Između jedan i pet miliona dinara dobiće Žagubica, Nova Varoš, Aleksinac, Priboj, Žabari, Osečina, Boljevac, Bač, Sokobanja, Plandište, Kovin, Irig, Paraćin, Sečanj, Srbobran, Batočina, Ljubovija i Novi Bečej. Tu su i Nova Crnja, Svilajnac, Vladimirci, Žitište, Ćićevac, Šid, Topola, Jagodina, Kosijerić, Vrnjačka Banja, Rača, Kikinda, Senta, Vrbas, Beočin, Žabalj, Kovačica, Bogatić, Novi Kneževac, Ada, Sremski Karlovci, Kosovska Mitrovica, Opovo, Varvarin, Rekovac, Ljig, Stari Grad, Palilula, Knić i Alibunar.

Dva osnovna uslova da se konkuriše za zamenu stolarije su: da stan ili kuća u kojoj se menjaju prozori i vrata bude u vlasništvu lica koje se prijavljuje, a drugi je da neko u objektu živi. Sledeći korak je biranje firme za ugradnju stolarije koja vlasniku stana izdaje predračun, potreban prilikom predaje prijave na konkurs. Javne pozive na koje će moći da se prijave vlasnici objekata, raspisaće svaka opština pojedinačno.

Izvor: euronews.rs