Sada se zna gde Jorgovanka kupuje zlato – Oglasio se Ziđin iz Bora: “Sve što proizvedemo moramo prvo da ponudimo NBS”

|

Prema srpskim zakonima, svo proizvedeno zlato mora prvo da se ponudi Narodnoj banci Srbije, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi, što se dosad nije desilo, Srbija Ziđin Koper mogla bi da traži dozvolu za izvoz, saopštili su danas iz ove kompanije.

“Za šest meseci ove godine proizvedeno, prodato i NBS je isporučeno čak 852 kilograma zlata SZK. Ziđin Koper je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodala pet tona i 742 kilograma zlata! Toliko je naime proizvedeno u jedinoj fabrici za dobijanje zlata u Srbiji koja od 18. decembra 2018, otkada posluje u sastavu Srbija Ziđin Koper”, kažu iz kompanije.

Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala deponovanog u trezorima Centralne banke.

“Međutim, malo je poznato da je skoro sva količina zlata koja našu zemlju rangira na 54. mesto u svetu, proizvedena u Srbija Ziđin Koper. Ilustracije radi, samo za šest meseci ove godine proizvedeno je, prodato i Narodnoj banci isporučeno čak 852 kilograma zlata”, kažu u Ziđinu.

Srbija je u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato.

Izvor: blic.rs