Radnici Linglonga o očajnim uslovima rada: “Dva dana na ovu vrevu radili smo bez kapi pijaće vode”

|

Na gradilištu kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, zaposleni nisu imali vodu za piće, ali su bili prinuđeni da rade, saznaje “Blic”. Poslodavac Linglong pijaću vodu ni do sada nije nabavljao u dovoljnim količinama. Međutim, vrhunac su poslednja dva dana jer u krug fabrike nije dostavljena bukvalno ni kap vode.

“Kako smo to izdržali ne znam. Na ivici smo. Uslovi kao u lo oru”, otkriva za “Blic” jedan od radnika, građanin Zrenjanina.

Kako saznaje “Blic”, Srbi zaposleni na gradilištu Linglonga zapretili su štrajkom ukoliko se ne obezbedi voda za piće na gradilištu. Inače u Zrenjaninu voda sa česme nije za piće već 18 godina jer u njoj ima arsena. Poslodavac Linglong je dužan da obezbedi osnovne uslove rada, među kojima je svakako pijaća voda koja se na gradilištu toči na aparatima.

“Nikada vode nije bilo dovoljno. Uvek ostaneš žedan jer u nekom trenutku nestane. Oni ne dosipaju. Oni zakidaju i na vodi, štede i to. Ali, ovo sada je prevršilo svaku meru jer nije bilo vode na ovu vrevu puna dva dana. Ni kap. Radili smo težak fizički posao, na suncu, bez vode”, kaže za Blic radnik, srpski državljanin.

On dodaje da svi zaposleni donose vodu i od kuće jer ne mogu da se oslone na poslodavca.

“Donosimo mi od kuće ali nemamo gde tu vodu da držimo. Ugreje se posebmo sada na visokim temperaturama i ubrzo više nije za piće. Radimo na otvorenom, na suncu”, kaže sagovornik “Blica”.

Nakon što su radnici uslovili poslodavce da “ako nema vode, nema ni rada”, obezbeđena im je pijaća voda. Sagovornik “Blica” kaže da vode danas ima, ali ne zna do kada će to trajati.

Izvor: blic.rs