Protest roditelja dece ubijene u Ribnikaru: “Meni kao majci ne treba memorijalni centar, već ovom društvu”

|

Roditelji dece koja su 3. maja izgubila živote u masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, ali i drugi građani, okupili su se u 8.40, tačno kada je masovna pucnjava počela, ispred škole. Protest će održati ispred zgrade Vlade Srbije, a Nova.rs nalazi se na licu mesta.

Roditelji ubijene dece krenuli su, noseći kišobrane, u tišini, ka zgradi Vlade. Prethodno su upalili sveće i ostavili cveće na ulazu u školu iz ulice Kralja Milutina.

Kako je za pomenuti portal izjavila Ninela Radičević, majka devojčice Ane Božović, ubijene u „Ribnikaru“, povod za njihovo okupljanje je činjenica da Savet roditelja nije izglasao da u Školskom savetu bude otac jedne od ubijenih devojčica, iako je to preporuka Ministarstva prosvete.

Osim toga, skreću pažnju na to da je memorijalizacija objekta neophodna.

„Institucije moraju da budu uključene u ovaj problem i mi na to želimo da skrenemo pažnju“, kaže Radičević i ističe da roditelji do danas nisu dobili zvanične informacije o Memorijalnom centru koji zahtevaju.

„Meni kao majci ubijenog deteta poslednjoj treba Memorijalni centar. On je potreban ovom društvu“, kaže Radičević.

Kao razlog njihovog okupljanja navode to što još uvek ništa nije urađeno povodom inicijative dela roditellja, da škola postane Memorijalni centar.
Ideja je da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Od masovne pucnjave u školi, gde je ubijeno deveto osoba, prošlo je skoro sedam meseci, a deo roditelja traži da se škola pretvori u Memorijalni centar. S druge strane, postoji grupa roditelja koja se tome protivi, te predlaže da memorijalni deo škole budu prilaz učionici i sama učionica.

Izvor: nova.rs