Propala još jedna velika banka: Bankrotima nigde kraja – Poznato ko ih preuzima

|

Treća američka banka je propala u roku od dva meseca, a to je druga najveća propast neke banke u Americi. Bankrotirala je banka “First Republic”, čiju će imovinu sada preuzeti JP Morgan. JP Morgan je postigao dogovor sa regulatorima o preuzimanju “značajne većine” imovine “First Republic”, uključujući 173 milijarde dolara zajmova.

JPMorgan Chase je izjavio da je stekao “znatnu većinu imovine” i preuzeo depozite, kako osigurane tako i neosigurane. “Izvršavanjem ove transakcije, JPMorgan Chase podržava finansijski sistem SAD sa njegovom značajnom snagom i mogućnostima izvršenja”, stoji u saopštenju banke.

Kalifornijsko odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije saopštilo je rano u ponedeljak da je preuzelo “First Republic” i da će Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) delovati kao stečajni upravnik. Odmah nakon toga, FDIC je objavio prodaju. Prodajna cena nije objavljena u saopštenju FDIC-a, koji je sproveo aukciju među nekoliko banaka da vidi koja će završiti sa imovinom “First Republic”.

Analitičari za sada ocenjuju da će bankarski sistem biti pošteđen više velikih bankrota banaka, navodeći da su problemi u Silicijumskoj dolini, Signature banci i First Republic bili jedinstveni za te kompanije.

Druge srednje banke pretrpele su velika povlačenja depozita i bile su prinuđene da se zadužuju iz federalnih programa kako bi ojačale svoje bilanse, ali nijedna nije bila tako teško pogođena kao First Republic.

Primera radi, Comerica je priznala da su depoziti pali za 3,7 milijardi dolara nakon 9. marta i da je kompanija pozajmila 13 milijardi dolara iz saveznih programa “kako bi obezbedila tampon koji prevazilazi normalne operativne nivoe”. Ipak, kompanija je zaradila 324 miliona dolara u prvom kvartalu, što je malo manje u odnosu na četvrti kvartal, ali više sa 189 miliona dolara u kvartalu pre godinu dana.

Akcije Comerica pale su za 37 odsto u sedmici nakon što je banka Silicijumske doline propala, ali su od tada ostale stabilne. U ponedeljak su akcije skliznule za skoro 2 odsto.

Izvor: mondo.rs