Profesor Svičević, psiholog i veštak, tvrdi: “Ista stvar bila je okidač za oba masakra” – Dečak nije šizofrenik, a mladić je umislio da je bitniji od meštana sela

|

Profesor Radoslav Svičević, psiholog i magistar socijalne medicine koji je radio kao pomoćnik načelnika na psihijatrijskoj klinici Vojnomedicinske akademije (VMA), smatra da su dečak (13) sa Vračara i okrivljeni za masovno ubistvo iz Mladenovca U. B., imali isti okidač za izvršenje gnusnih dela, a radi se o narcističkoj traumi.

“Za dva masakra objašnjenje se može naći u specifičnim profilima ličnosti, uz sadejstvo porodice, škole i širih socijalnih faktora. Kad je reč o dečaku, stvorena je osoba koja je u suštini, po karakternim osobinama, narcisoidna ličnost, preosetljiva, osvetoljubiva i sklona agresivnim reakcijama. Takva ličnost je u osnovi labilna, lako “lomljiva” na neke uvrede ili životne neuspehe. Ako se kitio time da je u svemu najbolji, pa se u jednom trenutku pokazalo da je u nečemu gori od drugih, to pokreće kod njega narcističku traumu”, započinje dr Svičević i dodaje:

“Dečak nije šizofrena osoba, već je maksimalno proračunat. Narcisoidni profil ličnosti ne može se podvesti pod ozbiljnu patologiju, već kao posebna karakterna osobina, koja eventualno može dovesti do šizoidnih crta ličnosti. U prilog tome govori činjenica da je u jednom trenutku pre zločina precrtao jednu osobu sa spiska za ubijanje. On je time pokazao kako razmišlja ali i svoje namere. Sve što je radio, radio je sa kontrolom svesti i razuma. Ta odluka nije došla u jednom blesku, sa smanjenim stepenom uračunljivosti”, objašnjava psiholog.

Kažu da narcistička trauma ima u sebi podlogu, a to je uticaj sredine, kada se neko previše favorizuje, da je “naj, naj” u svemu.

“Dečak je zaljubljen u samog sebe, a to podrazumeva laku lomljivost ličnosti u nekim provokativnim situacijama, koje je on doživeo traumatično”, pojasnio je Svičević.

S druge strane, U. B. je umislio da je mnogo bitniji i važniji od meštana ovog sela, smatrajući se superiornijim jer je “dete sa asfalta”. Svičević ističe i da U. B., masovni ubica iz Dubone kod Mladenovca, ima sličan profil ličnosti.

“Taj mladić je pun sebe, pridavao je puno pažnje svom telu, a u sredini u kojoj je živeo želeo je da bude poseban. Bio je sasvim sigurno prezaštićen od roditelja. Živeo je neki svoj život, hteo da ostvari neke želje koje nisu u skladu sa njegovim realnim mogućnostima. Potreba za skretanjem pažnje na sebe ilustrovana je snimkom sa društvenih mreža u kojem se kupa u hladnoj vodi, sa snegom, gde ističe da mu je uzor bivši robijaš Kristijan Golubović”, objasnio je dr Svičević.

Izvor: kurir.rs