Prodavci digli cene pred Božić – Kilogram suvog voća košta kao 3 kile mesa: “Nisam luda da kupim”

|

Budući da nam uskoro dolaze Badnji dan i Božić, na pijacama širom Srbije može da se nađe razno suvo voće, koje je neizbežno na prazničnim trpezama, a može da bude i sjajna poslastica u vreme posta.

Međutim, od cena orašastog voća na beogradskim pijacama možete se zagrcnuti, jer za sušene šljive i smokve morate da izdvojite čak 300 dinara za samo 100 grama. (Radi poređenja, kilogram jagnjetine u marketima u Srbiji je trenutno na popustu i košta 1.000 dinara, dok za kilogram suvog voća morate da izdvojite 3.000 dinara.)

Suvo grožđe i urme su povoljnije te se mogu naći po ceni od 500 dinara po kilogramu. Tu su i suve višnje, breskve i sušena dunja, sve koštaju isto – 1.000 dinara za kilogram, što iznosi 100 dinara za 100 grama ovog ukusnog voća. Za sušene kajsije, treba platiti 1.250 dinara po kilogramu.

“Volim da uzmem urme i suve šljive za Badnji dan, ali vidim da su to i prodavci shvatili da je najtraženije, pa su zato podigli cene za šljive. Nisam luda da trošim pare na to, uzmem čisto malo da se zasladim”, rekla je Slavica iz Beograda.

Orašasti plodovi su takođe neizbežni na Božićnoj trpezi. Na Paliluskoj pijaci su sirovi bademi koštaju 1.000 dinara po kilogramu, ista cena je izložena i za lešnike, dok je indijski orah 1.200 dinara.

Na ovoj tezgi najskuplji su pistaći, sa svojom cenom od 1.600 dinara po kilogramu, dok očišćene orahe trenutno možemo da nađemo po ceni od 1.200 dinara.

Izvor: mondo.rs