Predsednica Vlade Srbije na Kosovu: Ana Brnabić donosi jednu važnu poruku za sve Srbe

|

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije boravi danas u jednodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. Premijerku je dočekao veliki broj okupljenih u severnoj Mitrovici, budući da je ovo njena prva poseta južnoj pokrajini od 2017. godine.

Brnabić je prvo posetila Multimedijalni centar, a prisutne su velike mere obezbeđenja, specijalne policije, KFOR-a i karabinjera sve od Jarinja, pa do Mitrovice.

Zajedno sa premijerkom administrativni prelaz prešli su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će boraviti sa njom u zvaničnoj poseti.
Premijerka je potom istakla da joj je posebno zadovoljstvo što je posetu počela iz Multimedijalnog centra rekavši da Vlada Srbije ne želi da Srbi sa KiM zaostaju za onima iz centralne Srbije. Brnabić je u svom govoru u Multimedijalnom centru rekla da sa KiM želi da pošalje jasnu i jednostavnu poruku – poruku mira, stabilnosti i tolerancije.

“Današnja poruka mira, stabilnosti i tolerancije je jedina moguća budućnost za nas, ali takođe da ćemo u svakom trenutku biti uz srpski narod. Nastavićemo da se borimo pod vođstvom predsednika Vučića. Sledeća velika tema na našoj agendi koju ću ponavljati gde god da idem – formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), to je ono na čemu ćemo nastaviti da institiramo svakog dana”, rekla je.

Na izjavu premijera privremenskih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je rekao da poseta Ane Brnabić Kosovu pokazuje “demokratičnost te zemlje”, premijerka je odgovorila:

“Meni bi bilo izuzetno drago da vidim tu demokratiju i taj demokratski potencijal jer bi našem narodu bilo mnogo lakše. Ne mogu da kažem da to vidim jer je u ovoj godini uskraćeno osnovno pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji. Mislim da to bolje nego bilo šta drugo pokazuje stanje demokratije i vladavine prava”, rekla je ona i nastavila:

“Druga važna stvar, poštovanje međunarodnih sporazuma – Priština ne poštuje međunarodne sporazume, nije i dalje implementirala Briselski sporazum, nije uspostavila ZSO ili omogućila da to Srbi urade. Čekamo duže od devet godina, to su najbolji pokazatelji stanja demokratije i vladavine prava”

Nakon posete prvog Multimedijalnog centra na severu Kosova i Metohije, Brnabić je obišla manastir Banjska u opštini Zvečan gde ju je očekao episkop raško-prizrenski Teodosije, sveštenstvo i građani, a priređen je i kulturno-umetnički program.

Brnabić je rekla da će se postarati, sa resornin ministarstvom da obezbedi sredstva za renoviranje fasade manastira, za koju su joj monasi rekli da je u očajnom stanju. Konstatovano je da je kompletan unutrašnji izgled manastira završen i da je ostalo da se uradi spoljni deo ove svetinje.
Posle toga, u opštini Leposavić, predsednica Vlade će posetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću izgrađenu sredstvima Vlade Srbije, a preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Premijerka će posetu Kosovu i Metohiji završiti u opštini Leposavić, gde će obići porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Poseta premijerke Kosovu i Metohiji najavljena je u četvrtak, 1. septembra, u skladu sa Sporazumom o zvaničnim posetama, saopštila je ranije Vlada Srbije. Kako se navodi, poseta ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na Kosmetu.

Izvor: euronews.rs