Poznati španski pisac objavio najmoćniji tekst o Novaku Đokoviću: “Hvala za svaku dragocenu suzu”

|

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković osvojio je titulu na Australijan openu pobedom protiv Stefanosa Cicipasa u tri seta (6:3, 7:6, 7:6) čime je broj pehara u Melburnu zaokružio na deset, a ovo je ujedno bio njegov 22. Grend slem.

Tim povodom, pohvale na račun našeg tenisera ne prestaju. Sa svih strana sveta stižu hvalospevi, ali niko nije tako pogodio tačno u srž, kao što je to učinio čuveni španski pisac Huan Manuel de Prada.

Čovek koji dolazi iz zemlje čuvenog tenisera Rafaela Nadala, napisao je veoma impresivan tekst “No-Vac No-Covid” u kome je odao veliko priznanje Srbinu za sve što je učinio i na terenu i van njega.

Novak je pre samo godinu dana doživeo najveće poniženje u životu, u Australiji. Bilo mu je onemogućeno da brani titulu u Melburnu, deportovan je iz zemlje kao najgori kriminalac i doživeo je veliku medijsku torturu. Ipak, to ga nije slomio, već se podigao kao feniks iz pepela i servirao je surovu osvetu Australijancima. Njegov podvig oduševio je čak i španskog pisca.

– Godinu dana nakon što je postao legenda, Novak Đoković (kako je postao poznat kao No-Vac No-Covid) postao je najuspešniji teniser u istoriji. Njegov najveći rival, iako su izjednačeni po broju Grend slemova, nikada nije osvojio nijedan Završni Masters turnir. To što je do titule stigao u Australiji dodatno baca sjaj na pravdu. Kao šlag na tortu, Bil Gejts je bio na tribinama. Na taj način su nagrađene i sve muke Đokovića, koji je preuzeo ulogu univerzalnog žrtvenog jarca pred pokornom i kukavičkom generacijom – objavio je ovaj nagrađivani književnik.

– Nakon što je iskoristio svoju nadmoćnu pobedu, pokazao na glavu, srce i m*da, Novak Đoković je podigao pogled u nebo i zahvalio se Bogu. Zagrlio se sa prijateljima i porodicom i potpuno se rasplakao. Ali Đoković nije imitirao one “peglače gaćica” koji pred kamerama plaču za svašta, već je to izbegao da ne bi bilo raznih zapisa o plakanju. U tom velikom zagrljaju, predstavljeni su svi koji su pretrpeli gubitke u poslednjih par godina, koji su stigmatizovani od strane medija ili maltretirani na bilo koji način, gledani sa sumnjom od strane prijatelja i porodice… Hvala ti za svaku tvoju dragocenu suzu, Nole. Nijedna nije slučajno prolivena.

Poznati španac impresioniran je Novakovom mentalnom snagom i mišljenja je da niko ne bi uspeo da “preživi” udarac koji je zadobio srpski as u Australiji.

– Svaki ljubitelj tenisa zna da nikada nije postojao igrač sa takvim dometom udaraca i takvim mačijim instinktom kao što je to Đoković. Ali da prebrodi tako žestok udarac kakav je zadobio pre godinu dana u Australiji, da se ne bi utopio u očaju i besu, pokazao je na glavu (snagu), srce (velikodušnost) i m*da (hrabrost). Đoković se nije suočavao samo sa rivalima, nego i sa neprijateljskim spletom okolnosti koje su mogle da budu prevaziđenje samo uz Boćju pomoć. Bez sumnje mu je pomogao tvrdoglavi karakter, iskovan u strašnom detinjstvu, ali i najveća podrška stigla je sa visine. Đoković to dobro zna, a znaju i svi koji su plakali sa njim.

Zatim je usledio sjajan zaključak, gde je pisac poslao jedno intrigantno pitanje za kraj svog teksta.

– Iznenađujuće je da se masa ljudi ne zapita (ili se ne usuđuje) kako to teniser od 35 godina pobeđuje u uzastopnim mečevima u tri seta, jedan za drugim rivale koji su deset ili 15 godina mlađi od njega, pokazujući brzinu, reakcije i fizičku nadmoć. To je isti razlog zbog kojeg debeo čovek poput mene bolje piše od svih drugih pisaca u Španiji. Bog koji nas vidi, u mraku nas nagrađuje.

Izvor: kurir.rs