Poznat novi kurs evra za sutra: Guvernerka ima dobre vesti – Inflacija usporava od jula

|

Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru, pa će zvanični srednji kurs 27. aprila 2022. godine biti 117,6677 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Zvanični srednji kurs danas je 117,6346 dinara za evro.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković navela je da čak 70 odsto ukupne inflacije u martu u Srbiji potiče od cena hrane i energenata, a da se usporavanje inflacije očekuje od polovine godine.

“Na usporavanje inflacije trebalo bi da utiče smanjenje cena hrane. Tu očekujemo uticaj nove poljoprivredne sezone koja bi, pored cena neprerađene hrane (voća, povrća i mesa), trebalo da dovede i do smanjenja cena kukuruza, pšenice, suncokreta i soje, koji su važni ulazni troškovi u proizvodnji prerađene hrane”, objasnila je guvernerka Jorgovanka Tabaković i dodala:

“Podaci govore da smo održali stabilnost u periodu do sada nezapamćenih pritisaka na domaćem deviznom tržištu. Prekomerna tražnja i u menjačnicama i u prodavnicama i na benzinskim stanicama stvara nepotrebne pritiske i ne ide u prilog nikome”, poručila je guvernerka.

Izvor: alo.rs