Potop u dve opštine u Srbiji: Vanredna situacija zbog obimnih padavina, za dva sata palo čak 120 litara kiše (VIDEO)

|

U opštini Petrovac na Mlavi proglašena je vanredna situacija zbog velikih padavina noćas i jutros. Samo jutros od pet do sedam sati palo je oko 120 litara kiše po metru kvadratnom što je dovelo do zagušenosti kišne kanalizacije i izlivanja vode. U pojedinim delovima grada je u jutarnjim satima voda bila do polovine vrata automobila, što se vidi na snimcima koji kruže društvenim mrežama.

– Vanredna situacija je proglašena kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije koja će učestvovati na otklanjanju opasnosti i popravljanju oštećene infrastrukture – izjavila je Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

Zbog velikih padavina u celoj opštini došlo je do porasta nivoa vode u rekama prvog i drugog reda, kao i u njihovim bujičnim pritokama i potocima, što je dovelo i do pojave podzemnih voda.

– Mi smo u stalnom kontaktu sa građanima i obavešteni smo da su imali problema sa podzemnim vodama, da je negde i putna infrastruktura narušena. Najkritičnije je u selu Leskovac gde je poplavljen najveći broj domaćinstava, zatim u selu Šetonje. Najbitnije je da nema povređenih. U Ranovcu, Vitovnici i Melnici nisu poplavljene kuće već su se izlile u njive bujične reke Vitovnička i Stamnička, u koje se slivaju bujični potoci. U Petrovcu imamo prijavu da je voda ušla u podrume – rekla je Đorđević.

Tek sledi procena koliko je tačno domaćinstava i oranica poplavljeno. Članovi Štaba za vanredne situacije i predsednici mesnih zajednica su na terenu kako bi se što pre utvrdila šteta i počelo sa otklanjanjem posledica. Mole se građani da štabu prijave ukoliko su im domaćinstva ili oranice oštećeni poplavom.

Vanredna situacija proglašena je i na delu teritorije opštine Žagubica za naselja Ribare, Osanica, Krepoljin, Sige, Milanovac, Krupaja, Bliznak, Medveđica i Breznica.

U ovom kraju je prema proceni Predraga Ivkovića, zamenika predsednika opštine, palo najmanje oko 100 litara kiše po metru kvadratnom. U desetak stambenih objekata ušla je voda, stradala je infrastruktura, atarski i lokalni putevi u selima u kojima je proglašena vanredna situacija.

– U Žagubici je formirana komisija za procenu štete, a nadamo se da će država pomoći u saniranju. Trenutno je na snazi izmena režima saobraćaja na deonici Krupaja – Krepoljin i Petrovac na Mlavi – Krepoljin. Došlo je i do odrona na nekoliko mesta na putu Krepoljin – Despotovac u naselju Milanovac. Saobraćaj je usporen, na više mesta jednom kolovoznom trakom. Ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju – saopštili su iz JP „Putevi Srbije”.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: kurir.rs