Posle jeseni u aprilu, stiže nam leto u maju: Od ovog datuma temperature će biti 30 stepeni – Detaljna prognoza za maj

|

Početak aprila doneo je Srbiji i pravi zimski udar sa obilnim snegom, a mesec se nastavio pretežno jesenjim vremenom. Sa druge strane, prema prognozama meteorologa, ovogodišnji maj proteći će u znaku promenljivog, ali i toplijeg vremena.

Tokom prvih 7 dana maja očekuje se promenljivo oblačno, uz čestu kišu i lokalne pljuskova sa grmljavinom, a oko 3. maja biće uslova i za grmljavinske oluje. oko 3. i 4. maja uslediće manji pad temperature vazduha, uz maksimalne vrednosti od 15 do 20 stepeni.

Oko 5. maja stiže porast temperature vazduha, posebno za vikend pa bi maksimalna temperatura oko 7, 8. maja bila od 20 do 25 stepeni. I tih dana očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Oko 9, 10. maja doći će do prolaznog zahlađenja sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperature će pasti za oko 7 stepeni, a biće predela kada će maksimalna temperatura ponegde biti i oko 15 stepeni.

Prema sredini meseca očekuje se porast temperature vazduha, tako da će one kretati od 20 do 25 stepeni, ali biće promenljivo oblačno, uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Padavine će biti vrlo lokalnog karaktera. Ponegde će ih biti u većim količinama, a nedaleko može proći i bez kapi kiše, što je i normalno tokom prolećnih pljuskovitih padavina.

Oko 20. maja, odnosno krajem druge i početkom treće dekade maja usledila bi stabilizacija vremena, a takvo vreme bilo bi uvod u leto. Maksimalne temperature vazduha bile bi od 24 do 28 stepeni, lokalno i do 30, tako da je tokom tih dana ponegde moguće da temperature prvi put ove godine dostignu 30 stepeni.

Prema kraju maja biće čestih pljuskova sa grmljavinom, uz pojavu grada i jačih grmljavinskih oluja, uglavnom lokalnog karaktera. Iako će biti nešto svežije, uz temperature od 22 do 26 stepeni, biće i vrlo sparno, zbog povećane vlažnosti vazduha.

Dakle, maj pred nama biće prosečno topao, uz promenljivo vreme i česte padavine, uglavnom pljuskovitog karaktera, uz lokalnu pojavu grada i grmljavinskih oluja.

Izvor: telegraf.rs