Poskupljuje još jedan proizvod, na udaru džepovi vozača: Za kupovinu morate odvojiti već od ove plate – Kazne su drakonske

|

Vozači u Srbiji morali bi da imaju na umu da od plate koju trenutno troše uštede koju desetinu hiljada dinara da bi „obuli“ svoje četvorotočkaše. Jer, bliži se 1. novembar. Druga mogućnost im je da kupovinu guma odlože za sledeći mesec, ali u tom slučaju moraju se nadati da pre toga neće pasti sneg.

Kako god, čeka ih udar na budžet žešći od planiranog jer su zimske gume jesenas skuplje i do 20 odsto u odnosu na pre godinu dana. Trgovci poskupljenja pravdaju rastom cena kaučuka, ali i najavljuju dalje poskupljenje. Takođe, treba računati i na veći trošak za zamenu guma u vuklanizerskoj radionici.

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da se adekvatni pneumatici moraju imati tokom zimskih meseci.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima predvideo je da u periodu od 1. novembra do 1. aprila pneumatici na vozilima moraju odgovarati zimskim uslovima vožnje, odnosno na gazećem sloju imati šare duboke najmanje četiri milimetra. Zimske gume obavezne su samo kada na kolovozu ima snega, leda ili poledice.

“Neki proizvođači su manje, neki više digli cene, sve u svemu skuplje je. „Petnaestica“ koja je prošle godine koštala 5.900 sada je 7.300 dinara, dok guma iste dimenzije koja je bila 5.600 sada je 6.000 dinara. Prodaja guma ove jeseni počela je ranije nego prethodnih godina, a tome ne postoji drugo objašnjenje nego da su ljudi koji imaju novac požurili da kupe pre nego što još više nije poskupelo”, kažu iz prodavnice guma u Užicu.

Poskupela je i zamena guma. Bojan Vujičić, vulkanizer iz Užica kaže da je ova usluga pre godinu dana koštala od 400 do 500 dinara po gumi, a sada je od 500 do 700 dinara.

“Rast cena ove usluge je posledica poskupljenja zakupnine poslovnog prostora, repromaterijala, struje vode – objašnjava ovaj vuklanizer.

Kako kažu iz jedne beogradske vulkanizerske radionice, nikada se sredinom okrobra nisu manje menjale gume nego sada.

“Praksa je do sada bila da su navale u našoj radnji važile od 1. oktobra što, ovaj put nije slučaj. Verovatno narod nema novca, pa zato okleva. Inače, montaža guma je poskupela i košta od 1.500 do 2.000 za sve četiri gume”, kaže vulkanizer iz srpske prestonice.

Vozače koji u zimskim uslovima voze bez propisanih pneumatika očekuju kazne koje se kreću od 10.000 do 20.000 za fizička lica, od 60.000 do 80.000 za pravna lica, i od 30.000 do 200.000 za preduzetnike.

Izvor: espreso.co.rs