Porez na imovinu naredne godine skače do 5 odsto: Ipak, postoje dve opcije kojima možete smanjiti trošak i do 20.000 dinara

|

U proteklih godinu dana cene nekretnina u Srbiji su porasle od 10 do čak 35 odsto, u zavisnosti od opštine, a to će uticati i na poreske obveznike koji će od 1. januara 2023. godine morati da izdvoje više novca za porez na imovinu. Kako se najavljuje, porez na imovinu skočiće do 5 odsto.

Visina poreza zavisi od više faktora, a najpre od vrste nepokretnosti koju poseduje obveznik i zone u kojoj se nalazi. Porez na imovinu utvrđuje se na osnovu prosečne cene po kvadratnom metru odgovarajućih nekretnina u zoni, koju određuje grad. Ona se formira na osnovu cena nepokretnosti ostvarenih u prometu, a sama visina obaveze zavisi i od korisne površine nekretnine, starosti objekta i poreske stope.

Što se tiče smanjenja poreza na imovinu za fizička lica, građani na raspolaganju imaju dve opcije – umanjenje amortizacijom i takozvani poreski kredit.

“Za građane kao poreske obveznike postoji zakonska amortizacija (otpis vrednosti) koja se priznaje po stopi od jedan odsto godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40 odsto”, kaže poreski advokat Minja Đokić.

Kako on objašnjava, na visinu osnovice utiče i to da li je reč o građevinskom, poljoprivrednom ili šumskom zemljištu, stanu, kući za stanovanje, poslovnoj zgradi, garaži ili pomoćnim objektima kao što su bunari, bazeni, kotlarnice, podrumi…

“Možda najveći benefit za građane koji su vlasnici nepokretnosti je takozvani poreski kredit – iznos za koji se umanjuje poreska obaveza. Naime, utvrđeni porez na kuću za stanovanje ili stan u kojem stanuje obveznik i gde je prijavljeno njegovo prebivalište umanjuje se za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara. Drugim rečima, ako dva lica, na primer mladi par, stanuje u jednom stanu, ali svako ima po jedan stan u svom vlasništvu, može se pokazati poreski optimalnim da imaju prijavljeno prebivalište svaki u svom stanu”, pojašnjava Đokić.

Izvor: kurir.rs