Ponos Srbije: Orlići su šampioni Evrope u košarci – Savladali Španiju i uzeli zlato na EP u Nišu

|

Mladi košarkaši Srbije novi su šampioni Evrope pošto su slavili nad Španijom sa 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20) u finalu Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina.

Veliko finale Evropskog prvenstva za juniore potpuno je opravdalo očekivanja. Bespoštedna borba mladih košarkaša pod obručima u prepunoj hali “Čair” pružila je ljubiteljima košarke pravi doživljaj.

Nošeni sjajnom partijom Nikole Topića srpski igrači su tokom celog meča bili u egalu sa blagim favoritom u ovom duelu, Španijom. Mladi Španci zadavali su dosta problema našim momcima tokom cele utakmice, a rezultatska klackalica potrajala je do sredine poslednje deonice.

Kanonadom naših mladih momaka Srbija je sedam minuta pred kraj finala stigla na plus deset, koje Španija nije uspela da istopi. Srbiju su do pobede predvodili Nikola Topić sa 24 i Mitar Bošnjaković sa 21 poenom. Andrej Mušicki je postigao 12, Aleksa Ristić osam, a Pavle Nikolić sedam poena.

Najefikasniji u ekipi Španije bio je Ugo Gonzales sa 16 poena. Bronzanu medalju osvojila je Nemačka, pobedom protiv Francuske 67:59 (22:14, 13:17, 13:16, 19:12).

Džoš Bet, komentator utakmica na FIBA Jutjub kanalu koji je prenosio utakmice Evropskog prvenstva za juniore, nije krio tokom trajanja čitavog takmičenja da je naklonjen prema srpskim košarkašima.

Na kraju utakmice kada je već bilo jasno da je Srbija ponovo šampion Evrope u uzrastu do 18 godina, progovorio je srpski.

“Navijači, slavite. Srbija je šampion Jurop. Svaka čast. Srbijaaaa”, rekao je Bet je na srpskom jeziku.

Izvor: kurir.rs