Počinje period ekstremno visokih temperatura u Srbiji: RHMZ izdao 3 upozorenja odjednom

|

Danas će prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u Srbiji maksimalna temperatura biti od 32 do 35 stepeni, u četvrtak i petak od 34 do 37 stepeni, dok će u subotu, koja će biti najtopliji dan, živa u termometru dostići i 40. podeok.

Meteorolog Đorđe Đurić najavljuje povratak toplih dana sa temperaturama značajno iznad proseka. Kako navodi, već ove nedelje imaćemo dostizanje 40. podeoka na skali termometra.

Prema njegovoj najavi, u okvirima toplog talasa desiće se i jedno “zahlađenje”, sa temperaturama nešto iznad 30 stepeni.

– Toplotni talas obara temperaturne rekorde na zapadu i severozapadu Evrope, ali u Srbiji preovladavaju veoma ugodne i prijatne letnje temperature. Ipak, narednih dana toplotni talas će zahvatiti i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda – navodi meteorolog.

Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35 stepeni, a u subotu ponegde i do 40.

– Usled delovanja anticklona biće vedro i bez oblaka. U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije. On u Srbiji neće biti izražen u viodu padavina, jer se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom, već u vidu toga što će jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, po prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko 5 stepeni, pa se u nedelju očekuju vrednosti od 32 na severu do 37 stepeni na jugu i istoku Srbije, a u ponedeljak od 31 do 35°C. Dakle, osveženje ako se može tako nazvati, biće neznatno i uglavnom u vidu pojačanog severozapadnog vetra – ističe Đurić.

Ipak, već od utorka nastavlja se toplotni talas, kada će maksimalne temperature ponovo biti iznad 35 stepeni. Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osveženja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

– Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30 stepeni, one će u narednom periodu neretko biti i za 7 do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gde već preovladava katastrofalna suša, a to su delovi Vojvodine. Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavale i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite.

Iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnsot od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C – navodi Đurić.

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je pojavu tоplоtnоg tаlаsа nа tеritоriјi Srbiје zа pеriоd оd 19. dо 28. јulа 2022. gоdinе.

– Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа ćе u pеridu оd 21. dо 23. јulа biti u каtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе nа tеritоriјi јužnоbаčкоg окrugа, 22. i 23. јulа nа tеritоriјi mаčvаnsкоg окrugа, а 23. јulа nа pоdručјu mаčvаnsкоg, јužnоbаnаtsкоg, pоdunаvsкоg i pоmоrаvsкоg окrugа. Оčекivаnе mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа pо окruzimа, као i nivоi upоzоrеnjа nа оčекivаnе tеrmičке uslоvе zа pеriоd оd 19. dо 23. јulа 2022. gоdinе priкаzаni su u tаbеli.

Tako je, zbog visokih temperatura, veoma opasna vremenska pojava najavljena za Bečej i Vršac, tokom dva ili tri dana. U petak. veoma opasno u Loznici, Smederevskoj palanci i Ćupriji.

Izvor: telegraf.rs