Penzioneri sa niskim primanjima dobijaju pomoć od PIO fonda: Paket stiže sa čekom manjim od ovog iznosa

|

Najugroženiji penzioneri u Srbiji tokom ove godine dobili su pakete sa najosnovnijim životnim namirnicama u ukupnoj vrednosti od 52.645.232 dinara. Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija ova podrška za najstarije dodeljuje se uvek u tipiziranim paketima koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

“Na sednici Upravnog odbora održanoj 15. oktobra usvojena je i dopuna Pravilnika, kojom su proširene mogućnosti unapređenja društvenog standarda, tako da se solidarna pomoć najugroženijim penzionerima može obezbediti i za druge namene, odnosno za potrebe nabavke dobara za koja seniori iskažu da su im potrebna”, saopštili su iz PIO fonda.

“Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija predviđeno je da se sredstva namenjena za solidarnu pomoć raspodeljuju po opštinskim udruženjima, prema broju korisnika penzija čija visina ne prelazi najniži iznos, što je u 2021. godini 16.004 dinara”, ističu iz PIO fonda.

Penzioneri kojima je pomoć potrebna, a ispunjavaju uslove, prijavljuju se, nakon čega sledi bodovanje i formiranje rang-liste. Prednost imaju samohrani ili korisnik u višečlanom domaćinstvu u kome je jedini izvor prihoda penzija, i navršene godine života penzionera, pri čemu prioritet imaju stariji korisnici. Na ovaj način sredstva su pravičnije raspodeljena, a pomoć usmerena ka najugroženijim penzionerima.

Izvor: novosti.rs