Penzioner iz Negotina žrtva prevare: Dok pije kafu sa ženom, skidaju mu novac sa računa – Iz banke kažu “Provukli ste karticu”

|

Ivan K. iz Negotina mesecima se bori sa prevarantima koji mu sa bankovnog računa malo malo pa skinu novac. Do sada mu je skinuto oko 2.000 dinara, a da on karticu u to vreme i u toj radnji nije provukao nijednom.

– Jednom su mi skinuli u martu, dva puta u maju i u junu, a da sam u tu radnju koja se nalazi u Negotinu ušao samo jednom u životu. Sedim sa ženom u kuci, pijemo jutarnju kafu i u pola sedam ujutru stiže poruka iz banke da sam u City shopu nešto kupio za 137 dinara. Da situacija bude još bizarnija, ja proverim da oni rade od osam. Poruka je znači stigla pola sata pre otvaranja radnje – kaže penzioner iz Negotina.

On je ispričao da su mu već nekoliko puta skidali po 600 i nešto dinara, a da u tom trenutku nije ni bio u toj prodavnici. Najpre je ušao u transakcije, preko aplikacije banke i utvrdio da se ne poklapaju ni datumi transakcije u banci i u poruci.

– Otišao sam zatim u svoju banku, pozvali su centralu u Beogradu i dobili informaciju da je kartica bila na čitaču, da je neko bio i platio. To apsolutno nije moguće. Nikada nisam ništa kupovao kod njih – rekao je Ivan.

On je napisao i reklamaciju, a službenica u banci mu je rekla da će banka zvanično da kontaktira radnju i da vide o čemu se radi.

– Do sada su mi skinuli oko 2.000 dinara, a da u prodavnicu nisam ni ušao, ni ja, a ni supruga. Nisu to neke pare, ali me zanima o čemu se radi. Kako neko može da plaća novcem sa mog računa – pita se on.

– Postoje valjda kamere, lako može da se utvrdi ko je platio, šta je kupljeno, ako u banci tvrde da je kartica prislonjena na aparat.

U jednoj poslovnoj banci rekli su nam da je najverovatnije u pitanju “kloniranje kartice” ovog korisnika, koje je u našoj zemlji veoma retka pojava.

– U tom slučaju trebalo bi da se kartica blokira na neko vreme kako ne bi došlo do daljeg trošenja sredstava sa računa – rekli su u ovoj banci.

Prevara se može desiti na mnogo načina. Ranije je to bilo tako što su se na bankomate postavljali uređaji, koji kopiraju podatke sa magnetne trake u kombinaciji sa kamerom koja snima PIN. Zloupotreba kreće skidanjem malih iznosa sa računa, jer se to često i ne primeti.

Danas je, međutim, moguće klonirati karticu pomoću javno dostupne aplikacije za Android uređaje. Ako lopov ima instaliranu aplikaciju na svom tabletu ili mobilnom telefonu i u prolazu dodirne karticu žrtve, ona će biti automatski klonirana. Samo jednim dodirom on će prekopirati podatke sa debitne ili kreditne kartice, koje podržavaju uslugu plaćanja na dodir.

Izvor: kurir.rs