Paprene cene svinjetine pred praznike: Pogledajte koliko sada košta kilogram “žive vage”: Prasadi nema, i to je problem

|

Proizvođači i predstavniici mesne industrije prognoziraju da bi cene svinjskog mesa mogle da se smire tek početkom 2024. godine. Prognoze Narodne banke Srbije da će cene svih kategorija imati umereni rast i u poslednjem kvartalu već se ostvaruju jer je otkupna cena prasadi ponovo stigla do 500 dinara za kilogram.

To je isti iznos kao i pred uskršnje praznike, kada je takođe vladala velika tražnja zbog male ponude. Poznavaoci tržišta ističu da je proizvođačima neisplativo da prasiće uvoze iz inostranstva, jer je i na drugim tržištima cena visoka.

“Prasadi nema i to je problem. Afrička kuga je dodatno smanjila stočni fond. I u drugim zemljama je slično tako da je i uvoz skup. Zbog toga imamo visoku cenu sirovine, ali i onu u maloprodaji koja se formira na osnovu žive vage”, objašnjava Vukoje Muhadinović, direktor jedne industrije mesa.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona, a nešto niža bila je cena tovnih svinja, kao i u južnobanatskom i šumadijskom regionu. Za prasad je dominirala cena od 500 dinara po kilogramu, dok su tovne svinje koštale od 220 do 265 dinara po kilogramu.

“Ako zanemarimo sve ove faktore, rast cena mesa karakterističan je za ovo doba godine. Ono uvek poskupljuje u decembru, ali ovoga puta to neće biti drastičan rast. Zato što je ono ove godine dosta skuplje nego prošle i sigurno više od inflacije”, kaže Muhadinović.

Proizvođačka cena svinjskog buta po računici proizvođača sa uračunatim porezom trenutno je oko 650 dinara. Potrošači ovu kategoriju svinjetine plaćaju i do 1.000 dinara za kilogram, što opet postavlja pitanje kolike su zarade trgovaca i mesara.

“Mi kao proizvođači trenutno ne osećamo pad prometa jer je vreme slava, idu novogodišnji praznici, Božić… Verovatno će se to sve promeniti negde sredinom januara”, prognozira Muhadinović.

Izvor: mondo.rs