Ovo sigurno do sada niste znali o Katarini Karađorđević: Razvela se i udala za njega (FOTO)

|

Aleksandar i Katarina Karađorđević venčali su se 1985, i to godinu dana od njihovog upoznavanja u Vašingtonu. Njihov kum bio je grčki kralj Konstantin, a stari svat kraljević Tomislav, Aleksandrov stric.

Njima oboma je to bio drugi brak. Sin poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II venčao se sa španskom princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, 1972. godine, sa kojom je dobio tri sina. Katarina Karađorđević, sa devojačkim prezimenom Batis, u drugi brak je uplovila sa dvoje dece, sinom Dejvidom i ćerkom Alison.

O prvoj supruzi Aleksandra Karađorđevića, koja inače često posećuje Srbiju kod sina Filipa sa porodicom, javnost je dobro upoznata, dok o prvom suprugu Katarine Karađorđević ne postoji mnogo informacija. Ono što je jedino poznato jeste da se čovek sa kojim ima decu zove Džek Endruz i da je Amerikanac.

Inače, Katarina je baka petoro unučadi. Dejvid ima sina Aleksandra, a Alison Amandu, Stefani, Nikolasa i Majkla. Ona je postala i prabaka prošle godine. Za razliku od svog supruga koji nije u dobrim odnosima sa svojim naslednicima, Katarina Karađorđević je veoma često su društvu dece, naročito ćerke.

Ona se školovala u rodnoj Atini, kao i u Lozani u Švajcarskoj. Studirala je biznis na Univerzitetu Denver u Koloradu i na Univerzitetu Dalas u Teksasu. Bavila se biznisom u Sjedinjenim Američkim Državama nekoliko godina, a 2007. godine dodeljeno joj je zvanje počasnog doktora nauka na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

Njeno kraljevsko visočanstvo je već 25 godina aktivna u oblasti humanitarnog rada, a dobitnica je nagrade “Papa Franja” za dobrotvotni rad. Ona pomaže deci i starijim licima, njene aktivnosti tiču se i kulturnih ustanova, škole i univerzitete, uključujući dodelu stipendija i unapređivanje komunikacije između studenata i stručnjaka iz stranih zemalja. Čak su i neke bolnice upravo zahvaljujući njenom zalaganju dobile moderne aparate. Početkom avgusta 2001. osnovala je u Beogradu Fondaciju Nj.K.V. Princeze Katarine.

Putovala je na raznim destinacijama, a živel je, između ostalog, u Africi, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Veliki je ljubitelj pozorišta, muzike,književnosti. Usrećuje je rad sa decom, ali i kulinarstvo, pozorište i kros-kantri skijanje.

Robert Batis, njen otac, jedan je od najistaknutijih grčkih dobrotvora, koji je za svoje humanitarne zasluge dobio mnogo priznanja grčke Vlade. Po uzoru na oca, i princeza je nastavila životnu misiju, za koju je od malih nogu učila i majka:

— Kada sam bila veoma mala, majka me je naučila koliko je važna radost davanja. Kada bi me upitala šta bih volela da budem kad odrastem, savetovala bi me uvek da je najvažnije da budem osoba za primer — rekla je princeza Katarina u jednom svom intervjuu 2013. godine.

Izvor: hellomagazin.rs