Ovo povrće u sred sezone plaćamo astronomski: Rod nikad slabiji, a povrtari tvrde – “Neće biti jeftinije!”

|

Na svim pijacama paradajz poslednjih dana ima astronomsku cenu. Potražnja je velika, ali, pre svega zbog vremenskih neprilika, veoma je slab rod na otvorenom. Visoke temperature ne prijaju ni povrću koje se gaji u plastenicima.

Kada se plastenik crveni, a u gajbici nema ništa, znači da se sve što sazri brzo proda. Petar Božić iz Piromana prodaje paradajz na obrenovačkoj pijaci. Kaže da kod njega kupuju dugogodišnje mušterije koje ne pitaju za cenu.

Samo ovo povrće prodaje na pijaci, ostalo daje trgovinskim lancima koji mu i obezbeđuju stručnjake.

– Koristim isključivo sorte za naše tržište, sorte koje imaju ukus i koje ljudi kada kupe, dolaze ponovo – rekao je Petar Božić.

Biljke prihranjuje kroz sistem “kap po kap” i to sa vodotopivim đubrivima, koja se brzo usvajaju i ne ostavljaju soli u zemlji.

A u plasteniku dobro rodi, ukoliko uspe da se izbori sa brojnim štetočinama. Neke se pojave baš kada je roba za tržište.

– Tu je apsolutni paradajzni moljac. Trenutno nemamo sredstvo koje ga suzbija, a pogotovo što se on javlja na visokim temperaturama. To je jedina štetočina, koja uništava čitavu biljku, jede list, jede plod, jede stabljiku – kaže Petar.

U jednom trenutku temperatura u plasteniku je bila i 52 stepena, pa se zbog toga neke cvetne grane nisu oplodile, što je smanjilo prihod za nekih 30%.

On je dobio plastenike od Grada Beograda i kao jednom povrtaru to je velika i bitna investicija i ovi veliki plastenici koji zadovoljavaju osnovne uslove kako bi i prinos i plod bili ono što se očekuje.

– Mi smo tu za naše poljoprivrednike u smislu da ih usmerimo šta je najbolje od subvencija i da im popunimo dokumentaciju koja je neophodna, jer ona mora biti potpuno ispravna – kaže Jelene Muškinja iz Sekretarijata Grada Beograda, koja pomaže ljudima u čak 29 sela da dođu do subvencija.

Proizvođač ima plastenike za proizvodnju do novembra, ali nije siguran koliko će povrća biti za zimnicu. Koliko se rada, vremena i novca uloži, trenutna cena oko 200 dinara možda je i realna. Njegovi kupci i ne pitaju za cenu, odužio im se dobrim kvalitetom.

Izvor: kurir.rs