Otkriveno kako se dečak pripremao za ubistvo školskih drugova: Zapanjio i prekaljene inspektore

|

Maloletni K. K. (13) koji je naoružan ušao u Osnovnu školu Vladislav Ribnikar, hicima iz pištolja koji je uzeo iz očevog sefa lišio je života osam učenika i portira škole, a šest đaka i nastavnicu istorije ranio. Kako dani od zločina odmiču, javnost saznaje sve više informacija o tome šta je K. K. radio pre zločina.

Zločin je, kako je objavljeno na konferenciji za medije održanoj istog dana, bio planiran mesec dana.

Na radnom stolu K.K. policija je našla spisak za odstrel, na kom su bila ispisana imena 16 đaka iz šestog, sedmog i osmog razreda, a pored njega mapa kretanja koju je nacrtao, a koja prikazuje prilazak kroz hol škole i ulaz najpre u kabinet istorije, a zatim i u ostale učionice. Pored učionica ispisao je koja se odeljenja nalaze u tim učionicama.

Izučavao krivični zakonik

Dečak je pre krvavog pira danima čitao krivični zakonik, tražeči informacije o tome da li može da bude osuđen za ubistvo, odnosno koja je starosna granica za odlazak u zatvor u Srbiji. Zbog toga je, kako se sumnja, odabrao baš ovaj datum za pucnjavu, jer mu se bliži rođendan, koji je krajem jula a deca do 14 godina ne idu u zatvor i nisu krivično odgovorna.

Gledao jezive sadržaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u gostovanju na televiziji Happy, prikazao sadržaj koji je K. K. gledao na Jutjubu neposredno pre izvršenja masovnog ubistva.

Na snimcima se vidi mladić koji snajperom sa zgrade cilja u ljude. Predsednik je rekao da je u pitanju spot i da deluje kao da je ubica sa Vračara “indigom preslikao to što je on uradio”.

“Dečak je bio pratilac ovog momka. To je ustanovljeno, ovi mladići su to skinuli posle izvesnog vremena, ali policija i BIA je našla to. Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je gledao dečak ubica. Deca prate društvene mreže i gledaju to. Deca igraju čudne igrice i na Jutjubu imaju ovakve stvari i na drugim mrežama, moramo naći rešenje, ali to neće biti vid cenzure. Sve promoviše nasilje, onda nikada ne bismo gledali filmove”, rekao je Vučić prilikom gostovanja na pomenutoj televiziji.

Takođe, K. K. je, navodno, dan pre nego što je pucao na svoje vršnjake gledao američki film koji prikazuje pucnjavu u školi. On je i sam priznao da je gledao kriminalističke filmove, serije, ali i dokumentarce o masovnim ubistvima, uključujući i one u školama.

Navodno, naročito je bio opsednut dokumentarcem “Američka tragedija” u kom se prikazuje kako majke žrtava pate, ali i kako majka ubice pati zbog onoga što je njeno dete uradilo. Majku ubice poistovećivao je sa svojom majkom jer je smatrao da “ona nema saosećanja prema njegovim problemima”. Patnju i krike uplašene i ranjene dece smatrao je nekom vrstom kompenzacije za svoju duševnu bol.

Osim toga , stalno je gledao američku seriju “Zločinački umovi”, u kojoj tim agenata radi na otkrivanju ubice, koji je “na brilijantan način” isplanirao, a zatim i počinio zločin.

Da je voleo horor filmove pokazuje i to što je na društvene mreže stavio sliku svog lika u ljubičastoj boji, sa krstovima preko očiju i zašivenim ustima. Ta fotografija je napravljena po motivima horor filma “Pročišćenje”.

Tematika je bazirana na tome da u jednom gradu u Americi svi građani izađu na ulice i imaju rok od 12 sati da ubijaju koga god žele, koliko god žele i da ne mogu da odgovaraju za to delo.

Dečak ubica sa Vračara kod sebe je imao dva pištolja i pet okvira sa mecima, kao i četiri Molotovljeva koktela koje je planirao da baci na ulaz kako niko ne bi mogao da priđe dok ne završi ono što je naumio, što pokazuje da je sve isplanirao u detalj. Ipak, eksploziv nije bacio jer se uplašio, a sudeći po opisu toga kako se osećao – da je teško disao – mladić je najverovatnije imao napad panike i tada je pomislio da bi najbolje bilo da pozove policiju.

Izvor: telegraf.rs