Otkrivamo vam gde je najmanja provizija prilikom plaćanja računa: Više nećete bacati novac

|

Ako vam je cilj da uštedite prilikom plaćanja svojih dažbina, trebalo bi da znate da minimalna provizija na blagajnama varira od 20 dinara pa do 85, u zavisnosti koje račune plaćate, ali i gde.

Kada utvrdite da će vas uplate u određenim bankama koštati jedan odsto od sume, shvatićete da je možda bolje rešenje da ostanete kod kuće i da račun platite onlajn.

Plaćanje putem mobilne aplikacije i interneta pokazalo se kao najisplativije. Ili nema provizije uopšte ili pak ona počinje da vam se naplaćuje tek nakon tereće uplate ili je oko 15 dinara.

Ovo su varijante u zavisnosti od banaka:
1. varijanta bilo koja suma 0 dinara
2. varijanta od 0 – 299.999 dinara 15 dinara
3. varijanta od 300.000 dinara 0,2%
4. varijanta tek posle trećeg plaćanja 1%

Ako ipak odlučite da platite nekoj blagajni, jedina sigurna varijanta gde nećete doživeti udar po džepu jeste Uprava za trezor. Kod njih se može platiti sve što pripada javnom sektoru, a plaćanje određenih poreza čak ni nema proviziju.

Međutim, u nekim filijalama se dešava da nemaju dovoljan broj uplatnica, pa ih morate kupiti u knjižari. Iako je provizija zaista jeftina, svega 20 dinara, za blok uplatnica ipak morate izdvojiti 80 dinara, a da ne pominjemo i vaše potrošeno vreme.

Zatim sledi Pošta Srbije, koja ima iste ili slične provizije kao i banke.

– 20 dinara na iznos do 4.000 dinara, Infostan nema proviziju.
– 0,5% na iznos veći od 4.000 dinara, Telefon – 35 dinara
– Porez 40 dinara

U bankama se provizije kreću od 0,4% do 1%. Maksimalne provizije na najveće moguće iznose su 4.000 do 5.000 dinara.

Izvor: telegraf.rs