Otac poznate voditeljke ispraćen na večni počinak: Ćerka i unuke nisu došle na sahranu

|

Tomislav Peternek, jedan od najcenjenijih srpskih i jugoslovenskih fotografa, sahranjen je juče u prepodnevnim časovima na Novom bežanijskom groblju na Novom Beogradu.

Od umetnika su se oprostili porodica, prijatelji, poštovaoci njegovog stvaralaštva, ali ono što je svima zapalo za oko jeste da na fotografijama agencija nema njegove ćerke, voditeljke i novinarke Tanje Peternek Aleksić.

Peternek, rođen 1933. godine u Vinkovcima, rano je ušao u svet fotografije. Od 1970. bio je urednik fotografije u nedeljniku NIN, i na toj dužnosti ostao sve do penzionisanja 1993. godine.

Uz rad u foto-novinarstvu, Peternek se bavio i primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom i podvodnom. Sarađivao je sa velikim svetskim agencijama i uglednim listovima, bio je i akreditovani dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije.

U vestima koje su pominjale odlazak Tomislava Peterneka naglašavalo se da je bio otac voditeljke Tanje Peternek i deda glumice Tamare Aleksić. S druge strane, na komemoraciji je govorila Olja Peternek, druga ćerka poznatog fotografa. Ona se od oca oprostila emotivnim rečima:

“Dragi tata, kako su godine odmicale, sve više sam volela da te držim za ruku, upijajući sa njih pege koje su pričale priču o iskustvu i mudrosti.
Tvoja lula, koja je uvek bila uz tebe, ispunjavala je prostor mirisom koji će zauvek ostati urezan u našim sećanjima. A šešir koji si nosio bio je neizostavan deo tvog stila koji te je činio jedinstvenim. Bio je tvoj znak pozdrava kada smo se razilazili. Simbol naše jedinstvene ljubavi. I sada mogu da te vidim kako stojiš i mašeš njime, pozdravljajući nas uz osmeh”, rekla je Olja Peternek i poručila voljenom ocu da će joj nedostajati njihove jutarnje kafe.

Izvor: hellomagazin.rs