Ori se srpska pesma usred Zagreba: Ljudi zapevali Ivanova korita – “Živjeli, braćo Slaveni”

|

Da dobra pesma nema granica, dokazuje i snimak iz Zagreba usred kog se pevaju Ivanova korita, čuvena pesma srpskog kompozitora i tekstopisca Milutina Popovića Zahara, koja su proslavila našu pokojnu legendarnu pevačicu Merimu Njegomir.

“Bol boluje lepa Anka…”, glase stihovi dobro poznatog hita koji se ovog puta zaorio Zagrebom. Gospođa ga je zdušno otpevala uz pratnju a ljudima koji su se okupili oko nje uz poziv “Hajmo, ručice gore” nije trebalo mnogo da se razgale i počnu da se vesele u ritmu muzike…

Atmosferu je podigla Indira Levak, pevačica čuvene Kolonije, a pesma se orila u prilogu uživo u okviru jutarnjeg TV programa.

Merima je 2001. godine snimila pesmu “Ivanova korita”, koja je za kratko vreme postala hit, i vremenom postala klasik. Autor pesme, Milutin Popović Zahar, naš istaknuti kompozitor i tekstopisac, govorio je za medije o nastanku pesme i inspiraciji za nju.

“Mnogo sam slušao o “Ivanovim koritima”, koja se nalaze u podnožju Cetinja, tako da sam ovu kompoziciju dugo nosio u srcu. Moj otac je rođen u tom kraju i govorio mi je da je ta voda mnogo lekovita, čak je majku za 50. godinu braka tamo odveo. Ja nikad nisam bio, jer kažu da se ne ide bez voljenih osoba. Pa, ako se ponovo oženim, neću propustiti priliku da odem i da probam tu lekovitu vodu, o kojoj je govorio i sam Njegoš”, ispričao je jednom prilikom Zahar.

Izvor: kurir.rs