Oni ne razmišljaju o poskupljenjima: Prosečna plata im je 2.500 evra a pun rezervoar ih košta 19 evra

|

U toku velike energetske krize u svetu i velikog skoka cene naftnih derivata, građani Ujedinjenih Arapskih Emirata ne brinu o ceni goriva. Ona u Dubaiju po litru iznosi nešto više od 70 dinara.

U Dubaiju se automobili uglavnom voze na benzin, koji se prodaje u dve varijante: specijal (95 oktana) i super (98 oktana), koji iznose oko 2,8 dirhama, dok je cena dizela po litru skoro tri dirhama. Inače, za jedan dolar se na menjačnicama, sa provizijom, dobija oko 3,5 dirhama i oko četiri za jedan evro.

Jedan stanovnik Dubaija kaže da, kada stane na pumpu i ne gleda u cenu, već samo napuni rezervoar do kraja.

“Standardna je cena i za moj auto je pun rezervoar oko 80 dirhama (19,2 evra), što mi odgovara, tako da i ne proveravam cenu”, rekao je on, ali je takođe primetio da cena u poslednjem periodu ide malo na gore, kao što se blago povećavaju i ostale cene.

Prosečna plata u Dubaiju je, prema ranijim podacima, premašila 2.500 evra, a njegovi stanovnici kažu da sve zavisi od profesije i da je sada možda i viša, pošto tu radi veliki broj stranaca koji su veoma dobro plaćeni.

Zbog toga se u Dubajiu voze moderni automobili i retko ko koristi javni gradski prevoz, uglavnom radnici, pre svega iz Indije, Filipina i drugih azijskih zemalja. Taksi je jako povoljan vid prevoza, sa startnom cenom od pet dirhama (1,2 evra), a cene metroa su još povoljnije.

Izvor: blic.rs