On će večeras Orlovima zadavati probleme: Erling Haland je uzdanica Norveške – Srbi će plakati od smeha kada čuju njegovu omiljenu pesmu i nadimak

|

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra odlučujuću utakmicu Lige nacija sa Norveškom. Glavna uzdanica Norveške je moćni Erling Haland koji, iako je veoma mlad, važi za jednog od najboljih napadača na planeti. Osim fudbalskog umeća, Haland takođe ima vrlo zanimljivu biografiju, a pred vama su činjenice koje niste znali o njemu.

Haland je imao samo pet godina kada je oborio svetski rekord – Haland je 22. januara 2006. godine oborio svetski rekord u skoku iz mesta ostvarivši rezultat od 1,63 metara što je bio rekord. Do svoje 14. godine se osim atletike oprobao i u rukometu i skijanju. Kasnije se prebacio na fudbal iako mu je njegov rukometni trener predlagao da nastavi sa rukometom, rekao je Erlingov otac Alf-Inge. Čini se da je Norvežanin bio predodređen da postane sportska zvezda.

Halandova majka je bila šampionka – Za Erlingovog oca već se zna da je bio uspešan fudbaler, ali o njegovoj majci se zna jako malo. Njeno ime je Gri Marita i bila je nacionalna šampionka u sedmoboju.

U Moldeu je dobio neobičan nadimak – Njegov nadimak u Moldeu bio je “Manchild” iliti “čovek-dete”. Ovaj nadimak je poneo pošto je od malih nogu imao psihu odraslog čoveka. Danas je izrastao u 194 cm visokog gorostasa, sposobnog da se uhvati u koštac sa fizički dominantnim defanzivcima Premijer lige.

Haland je izuzetno brz – Možda na prvi pogled ne deluje tako, ali on je danas jedan od najbržih fudbalera na svetu. U februaru 2020. godine Haland je distancu od 60 metra istčao za samo 6,64 sekundi. Takođe, oborio je brzinski rekord Bundeslige u sezoni 2020/21, kada je na meču sa Štutgartom postigao brzinu od 36.04 km/h.

Oprobao se i kao reper – Oprobao se Haland i kao muzičar i to kao reper, a njegovo “umetničko ime” bilo je “Flow Kingz”. Nakon što čujete njegovo pevačko umeće, biće vam jasno zašto nije ozbiljno nastavio da se bavi muzikom.

Omiljena pesma mu je himna Lige šampiona – Svaki ljubitelj fudbala prosto se naježi na zvuke himne Lige šampiona, dok je Halandu ova melodij omiljena od detinjstva.

“Slušao sam himnu Lige šampiona još kao mali dečak i to je verovatno moja omiljena pesma. Čuti je na stadionu zaista je neverovatno- priznao je jednom prilikom Haland. Nakon het-trika koji je postigao protiv Genka, Halandov bivši saigrač Maksimilijan Vober je rekao:

“Erling je lud. Prošle večeri naš kapiten je šetao sa svojom ćerkom i neki auto je prošao pored njega. Vozač je spustio prozor i bio je to Erling. Iz kola je treštala melodija Lige šampiona”, otkrio je Vober.

Halandov idol je Zlatan Ibrahimović – Dok su većini igrača njegove generacije idoli Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Erlingov idol je Zlatan Ibrahimović, što je Norvežanin često umeo da istakne.

“Ima dosta fudbalera kojima se divim, ali moj najveći idol je Zlatan Ibrahimović. Način na koji je postao tako dobar, način na koji igra… On je takođe Skandinavac, neko mora da izabere i njega”, rekao je Haland svojevremeno.

Haland je postigao devet golova na jednoj utakmici – Nesvakidašnji uspeh postigao je na meču koji je reprezentacija Norveške do 20 godina, odigrala u sklopu Sveskog prvenstva u maju 2019. godine. Skandinavci su u ovom meču slavili sa čak 12:0.

Izvor: espreso.co.rs