Oglasili se iz Sindikata obrazovanja Srbije: Poznato da li će školska godina početi bez štrajka – Traže povećanje plata od 25 odsto

|

Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije odliučio je da nova školska godina počne bez štrajka. Iz Sindikata su saopštili da će Vladi Srbije i resornom ministarstvu uputiti zahtev da se za 25 odsto povećaju plate zaposlenima u prosveti.

Takođe, prosvetari zahtevaju i da se izjednače cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i da se broj đaka u odeljenju smanji na 24.

Navode i da je Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije doneo odluku da nova školska godina počne redovnim održavanjem nastave, a da je nadležnima dat rok do 2. novembra da počnu pregovore sa sindikatom.

“Na sednici Republičkog odbora je odlučeno da se nadležnim državnim organima da rok do 2. novembra, kao konačan rok za formiranje Vlade i ministarstava, da započnu pregovore o zahtevima, u protivnom ćemo preduzeti sve oblike sindikalne borbe uključujući i štrajk”, napominje Sindikat obrazovanja Srbije.

Ističu i da je na sastanku predstavnika tog sindikata u Ministarstvu prosvete, 26. avgusta, predstavnik Ministarstva finansija rekao da će za prosvetu u sledećoj godini povećanje plata biti 12,5 odsto, što je, prema mišljenju sindikata, nedovoljno, s obzirom na rast cena, projektovanu inflaciju do kraja godine i povećanje minimalne zarade od oko 14 odsto.

Ukazali su da su od 2016. godine, neujednačenim povećanjem plata, u prosveti dobili tri različite cene rada u okviru iste delatnosti.

“Zaposleni u visokom obrazovanju i studentskom standardu imaju nižu cenu rada u odnosu na zaposlene u osnovnim i srednjim školama, domovima učenika i predškolskim ustanovama”, pojasnili su u okviru zahteva za izjednačenje cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja.

Inače, štrajk je za 1. septembar najavila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izvor: nova.rs