Novi hit na pijacama: Ljudi poludeli za čvarcima od ribe – Cena je da se zagrcneš, a ukusom podsećanju na one svinjske (FOTO)

|

U Srbiji, Božićni post predstavlja značajan deo verske tradicije, duboko ukorenjen u običajima vernika širom zemlje. Ovaj post traje 40 dana i ima posebnu ulogu u pripremi vernika za proslavu Božića. Osim pojačane molitve u tom periodu posebno je poznato izbegavanje namirnica životinjskog porekla. Tradicionalna hrana tokom Božićnog posta uključuje posne specijalitete poput pasulja, ribe, povrća i raznih vrsta posnih kolača.

Ipak, naš narod veliki je ljubitelj mesa i suhomesnatih proizvoda, pa zato neki jednostavno nisu u mogućnosti da poste čitav post. Svaka porodica pravoslavne veroispovesti, ukoliko ne posti svih 40 dana, onda se odluči na sedmodnevni post, ili posti tokom Badnjeg dana i Badnje večeri. A oni kojima i to teško pada, kako bi nadomestili svoje svakodnevne potrebe za mesnim prerađevinama, sada mogu, s obzirom na to da su ribarnice osmislile savršen način da kupcima ponude nešto što umnogome podseća na čuveni srpski proizvod koji mnogi obožavaju da jedu – čvarke.

Redakcija portala Mondo posetila je nekoliko beogradskih pijaca, a u izlogu jedne od ribarnica sačekao ih je novi specijalitet. Reč je o ribljim čvarcima. Već smo viđali burek sa pljeskavicom ili burek sa nutelom i plazmom, ali čvarci od ribe su veliki novitet.

Jedan ribar sa beogradske pijace “Skadarlija” kaže da su riblji čvarci hit ove sezone i da ih narod rado kupuje.

“Često kupuju riblje čvarke, zaista su odličnog ukusa, odlično mogu da se služe kao predjelo u vreme posnih slava ili za Badnje veče”, izjavio je prodavac ribe za pomenuti portal.

Zaista, radi se o proizvodu fantastičnog ukusa, nalik čvarcima od svinje. Ko zbog cene ne može da priušti da ih kupi na pijaci, može pokušati da ih napravi u domaćoj radinosti.

“Za pravljenje ribljih čvaraka koristi se trbušni deo šarana i soma. Uvek moraju da idu ove dve vrste riba. Proces pravljenja je gotovo isti kao kod običnih čvaraka. Isitnjeni komadi se prže u dubokom ulju u kazanu, mešaju se sve vreme, dok komadići ne postanu hrskavi, a onda se presom sva suvišna masnoća cedi. Naravno, koristi se i so, baš kao kod spremanja čvaraka od svinjskog mesa”, objasnio je prodavac ribarnice na pijaci “Skadarlija”.

Čvarci od ribe su hrskavi, dovoljno slani i ne previše teški, iako se koriste najmasniji delovi ribe. Tako su se Beograđani dosetili da i u vreme posta možete da obogatite trpezu. Umesto morskih plodova, algi, školjki, lignji i ostalih papreno skupih morskih specijaliteta, sada možete gostima možete ponuditi novi srpski brend – čvarke od riba, i to onih koje se pecaju u domaćim rekama.

Što se tiče cene ribljih čvaraka ona iznosi 2.500 dinara po kilogramu. Poređenja radi, širom Srbije za kilogram svinjskih čvaraka mora se izdvojiti gotovo 2.000 dinara. Bombone od svinje postale su pravi luksuz u današnje vreme, a čini se da tim stopama idu i bombone od ribe.

Jedna gospođa koja je pazarila u ribarnici, prvo što je poručila bili su čvarci.

“Inače ne volim ribu, jednostavno njen ukus mi ne prija, ali sada je post, pridržavam ga se, a ovi čvarci su mi najbolji izbor jer su preukusni. Kupim 100-inak grama, zasitni su, a opet zdraviji od običnih čvaraka”, ispričala je ona.

Izvor: mondo.rs