Neverovatna pojava na nebu: Sutra najbliže Zemlji – biće vidljiva golim okom, prvi put, poslednji put i nikada više

|

Kometa C/2002 E3 (ZTF) biće sutra najbliža Zemlji, a interesantno je to što se ona neće više nikada vratiti, navodi Hrvatski astronomski savez.

Ova kometa je dugoperiodična kometa koja je došla sa same ivice Sunčevog sistema, tj. iz Oortovog oblaka, a otkrila ju je opservatorija Transient Faciliti Zvicki u martu 2022. godine“, prenosi Index.hr.

„Kometa je izrazito zelene boje zbog njenog hemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svetlosti. Biće najbliža Zemlji 1. februara na nekih 42 miliona kilometara, a već je proteklih dana bila primetna golim okom iz mesta s kvalitetnim tamnim nebom bez svetlosnog zagađenja.

“Može se videti i iz urbanih sredina koristeći manji dvogled, a kroz dvogled, opažač će moći da je primeti kao bledu mutnu mrlju, izmaglicu okruglog oblika – pišu.”

– Prolazak komete ZTF (C/2022 E3) za koju se spektakularno kaže da je tu prvi put u 50.000 godina najverojatnije će biti “prvi put, zadnji put i nikad više”. Naime, radi njene parabolične putanje ova kometa, nakon što obiđe oko Sunca, neće nam se verovatno više vratiti nego će najverovatnije izleteti iz Sunčevog sastava u međuzvezdani prostor.

Ova činjenica znači jedinstvenu priliku za pogledati nešto što možete videti samo jednom u životu i što verovatno niko posle vas više videti neće, kažu.

„Ova činjenica znači jedinstvenu priliku da pogledate nešto što možete videti samo jednom u životu i što verovatno posle vas niko više neće videti“.

Izvor: danas.rs