Nemanja otkrio kako nas varaju pri kupovini polovnjaka: Shvatite tek kada odete kod majstora, a može skupo da vas košta

|

Prilikom kupovine automobila, najbitnije je da vodimo računa o tome koliko je vozilo bezbedno, što više ne možemo sa sigurnošću da znamo, imajući u vidu da su prodavci spremni na sve kako bi zaradili.

Bezbednost automobila uglavnom je bilo područje u kojem su nekada vladali Mercedes-Benc i Volvo, ali dobar deo starijih i iskusnijih vozača pomislio i na drugu švedsku marku, nažalost ugašenu – Saab. Švedski automobili bili su sinonim za bezbedne automobile, ali tokom analize nemačkog autokluba koji je detaljno proučavao statistiku s Euro NCAP-ovih “crash testiranja” i testiranja sistema aktivne bezbednosti, došlo se do zaključka da se situacija dramatično promenila jer u 2022. godini Mercedes i Volvo nisu delili pobednički podijum za najbezbednije automobile, već su to učinila dva modela Tesle i Lexusa.

Nemanja Lazarević, kreator sadržaja „Autoanaliza“ slaže se sa mišljenjem da je na tržištu po pitanju bezbednosti došlo do velikih promena, prvenstveno jer su proizvođači danas izmestili svoj fokus sa automobila na bezbednost putnika.

S druge strane, kako navodi Lazarević, pri kupovini polovnog automobila jako je bitno da se proveri da li vazdušni jastuci rade i da li je ispravan kočioni sistem u vozilu.

“Ima mnogo nesavsenih prodavaca koji, u slučaju da je automobil već imao oštećenje ili situaciju prilikom koje su se aktivirali vazdušni jastuci, odrade popravku, ali ne i senzore koji aktiviraju zaštitni jastuk, a dešava se i da sami vazdušni jastuci ne budu zamenjeni”, otkriva on i dodaje:

“Nimalo nije redak slučaj da vozaču slučajno tokom neke druge intervencije na automobilu, majstor otkrije da, iako automobil ima fabrički ugrađeno šest vazdušnih jastuka, nijedan od njih ne bi radio kada zatreba jer je neki nesavesni prodavac kako bi uštedeo, samo isključio lampice koje bi ukazivale da vazdušni jastuci ne rade”, objašnjava Lazarević.

Izvor: mondo.rs