Nebo iznad Srbije se crveni: Satelitski snimci pokazuju da nas čeka “obojena” kiša

|

Meteorolozi poslednjih dana najavljuju ponovo “crvenu”, odnosno saharsku kišu koja će pasti u Srbiji, a koja je već pala 16. marta. Kako je najavio RHMZ kiša se u narednih sat vremena očekuje najpre na jugozapadu Srbije.

Da je definitivno padavina koja će biti “obojena” iznad nas pokazuju i satelitski snimci. Meteorolog Ivan Ristić ističe da se jasno vidi da je trenutno mnogo peska iznad nas.

Meteorolozi su padavine najavili za večeras, pa ukoliko vam automobil sutra bude zaprljan, znaćete o čemu se radi. Ristić je pre nekoliko dana za Kurir rekao da nam stiže “prljava kiša”, ali slabija od one koja je pala pre dve nedelje.

Kako je naveo ranije, bićemo u jakom jugozapadnom strujanju koje po visini donosi vazduh iz severne Afrike tako da prve kiše koje padnu mogu biti malo prljavije ali ne u obimu u kom su bile u martu.

“Te prve kiše biće prljave, ali ne u obimu kao prošlog puta. Imaće u sebi čestice tog peska, koji će samo doputovati sa strujanjem vazduha, ali nećemo imati ceo oblak iznad nas. Ipak, kako kišni dani budu odmicali, kiša će biti čistija”, objasnio je Ristić.

Izvor: kurir.rs